BITKA ZA STATUS ČLANICE

Njemački diplomati uvjereni da neće biti odgode: ‘Hrvati, vjerujte nam, sigurno je da 1. srpnja ulazite u Europsku Uniju’

German Chancellor Angela Merkel, left, welcomes the Prime Minister of Croatia Zoran Milanovic at the chancellery in Berlin, Wednesday, Sept. 19, 2012. Milanovic is on a one-day visit to Germany. (AP Photo/Markus Schreiber)
 AP

Vjerujte mi na riječ kada kažem kako je potpuno nezamislivo da Hrvatska 1. srpnja 2013. ne pristupi Europskoj Uniji. Štoviše, ne samo da ćete ući u Uniju, nego ćete, zbog svih uvjeta koje ste morali i još uvijek morate ispuniti, biti najbolja od svih novih članica koje su pristupale EU - ispričao je u razgovoru za Jutarnji list visokopozicionirani njemački diplomat, koji je posljednjih godinu dana zaposlen u Bruxellesu. Prema njegovoj procjeni, velika većina zastupnika Bundestaga glasat će za primanje Hrvatske, a to je i stajalište tamošnje vlade, kao i premijerke Angele Merkel.

Najbolji izvještaj

Sugovornik Jutarnjeg lista spada u krug diplomata koji svakodnevno komuniciraju na relaciji Berlin - Bruxelles i ima kvalitetan uvid u proces donošenja važnih odluka. Iz tog rakursa, nedavni izvještaj Europske komisije u kojem je nabrojano deset pitanja koje hrvatska Vlada mora dovršiti do idućeg srpnja potpuno je suprotan od načina na koji je interpretiran u dijelu političko-medijskih krugova u Njemačkoj.

- To je najbolji izvještaj do sada, a ne nekakav problem, kao što se tvrdi. Europska komisija od vas traži da ispunite deset, uglavnom tehničkih pitanja, što ne treba predstavljati preveliki problem. Kada to uradite, kao što sam rekao, Bundestag će sigurno ratificirati ulazak Hrvatske u EU - tvrdi sugovornik Jutarnjeg lista.

Socijalni slučajevi

Nedavne izjave Norberta Lammerta i još nekih političara, koji su doveli u pitanje hrvatsko članstvo u EU, posljedica su nekoliko unutarnjih pitanja u Njemačkoj. Prije svega, posljednjih mjeseci zabilježen je prilično velik priljev državljana Srbije u Njemačku, a među njima oko 4000 Roma. Velika većina imigranata su socijalni slučajevi i njihov dolazak se počinje pretvarati u osjetljivo pitanje, tako da se sve više govori i o ponovnom uvođenju viza za stanovnike balkanskih zemalja.

Skeptični birači

Isto tako, nitko u Njemačkoj nije sretan zbog preuranjenog primanja Bugarske i Rumunjske u Europsku Uniju, iako se moglo pretpostaviti da će u tim državama korupcija i dalje biti na visokoj razini. Tu su i parlamentarni izbori iduće godine u Njemačkoj, a birači koalicije CDU-CSU uglavnom su skeptični prema primanju novih članica, osobito ako su ekonomski polurazvijene i tek djelomično uspješne u borbi protiv korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:26