SJEDNICA VLADE

NOVA IZMJENA ZAKONA O PREDSTEČAJNOJ NAGODBI Linić: 'Sustav funkcionira, imamo pozitivne efekte'

 Bruno Konjević / CROPIX

Vlada je danas na saborske klupe uputila nove izmjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a s ciljem ubrzavanja procesa i spašavanja tvrtki.

U osnovi, istakao je ministar financija Slavko Linić, radi se o unošenju u zakon odredaba sadržanih u Vladinoj uredbi iz rujna ove godine, kojima se omogućuje dopuna i više izmjena financijskog plana poduzeća u predstečajnoj nagodbi.

Nadalje, u zakon se ubacuje odredba po kojoj će državu u procesima nagodbe pred Trgovačkim sudom zastupati DORH, a ne više Ministarstvo financija.

„Točno je da imamo česte izmjene zakona, ali sustav je profunkcionirao i u proteklih smo 13 mjeseci imali pozitivne efekte“, poručio je Linić.

Prema Vladinim podacima, od stupanja na snagu zakona o predstečajnim nagodbama do danas, Fina je zaprimila 5.167 prijedloga za pokretanje predstečajnih nagodbi. Ukupne obveze tih tvrtki iznose 48,9 milijardi kuna, a u njima radi 42.437 radnika. Od tog broja, na velike tvrtke odnosi se 565 prijedloga za pokretanje predstečajnih nagodbi. Ukupan iznos njihovih obveza doseže 44,6 milijardi kuna, što je preko 90 posto svih obveza. U tim tvrtkama radi 29.197 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:49