GRADILI DEVET VILA

NOVA PROPALA GRAĐEVINSKA AVANTURA CRKVE Kako je dosad nepoznati nekretninski projekt Kaptola kod zagrebačkih Remeta doživio slom

Zagreb, 180316.Zgrade u ulici Gorice 58 od A do F koje je gradio Kaptol sada su pod ovrhom i gradnja je zaustavljena.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Imate li 12,8 milijuna kuna viška i želju za novim nekretninama, 1. lipnja moći ćete sudjelovati na dražbi na Općinskom sudu, gdje će se na prodaji naći cijelo jedno ovršeno zagrebačko naselje u blizini Remeta.

Gradili devet vila

Riječ je o devet “elitnih” vila, u visokoj fazi dovršenosti, na adresi Gorice 58, s pripadajućim garažama i pogledom na pitomu prirodu te samo koji kilometar dalje od stambenog kompleksa u kojem je, isto na dražbi, stan nedavno kupio bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Ipak, devet vila u Goricama zaseban su slučaj jer je riječ o dosad nepoznatom kaptolskom nekretninskom projektu, zajedničkoj avanturi Zbora prebendara prvostolne crkve zagrebačke i tvrtke Bachler d.o.o, poslije preimenovane u Vile Gorice, koja je otišla u stečaj i za sobom ostavila nedovršeni stambeni kompleks.

Kako smo uspjeli doznati iz službenog ovršnog sudskog spisa, Zbor prebendara inicijalno je bio vlasnik 13.042 kvadrata zemljišta iznad Remeta koje je, sklopivši ugovor s tvrtkom Bachler, prepustio investitoru da bi na njemu sagradio stambeni kompleks, a zatim Kaptolu zauzvrat dao “određeni dio” kvadrata. U počecima je sve više-manje izgledalo dobro: Bachler je 2007. podigao kredit od 20 milijuna kuna za gradnju, radovi su vrlo brzo krenuli, ali su ubrzo uslijedili i prvi problemi. Prema službenom sudskom spisu, na nekretnini je triput podignuta hipoteka pa je nedovršeni kompleks, nakon stečaja investitora, ostao opterećen na iznos veći od 26 milijuna kuna, a nekretninski projekt 2015. prvi put završio na bubnju.

“Kuće nisu naše, gradila ih je firma Bachler koja je propala jer je sporo izvodila radove i zahvatila ju je gospodarska kriza. No kuće su građene na našoj parceli koja je u cijelom projektu bila obuhvaćena hipotekom”, kratko je prokomentirao dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić. Ipak, iako tvrde da nisu vlasnici nekretnina, upravo je Zbor prebendara ovršenik u cijelom slučaju, a iz zemljišnih knjiga jasno je vidljivo da su u cijelosti vlasnici čestice nad kojom se provodi ovrha.

Na dražbi najavljenoj za 1. lipnja nekretnine sagrađene na crkvenoj zemlji prodavat će se po početnoj cijeni ne nižoj od 50 % procijenjene vrijednosti od 25,6 milijuna kuna.

Propast centra Cascade

- Mislim da se ni sada na dražbi neće pojaviti kupac jer je cijena previsoka, a postoji i zabilježba spora. Što ćemo s tim projektom raditi? Imamo plan, ali za sada nije za javnost. Svakako ćemo si nadoknaditi štetu - rekao je Mijo Gabrić o Goricama.

Ovo nije prvi neuspjeli nekretninski projekt Zbora prebendara na čelu s dekanom Gabrićem.

Od Gorica, javnosti je puno poznatiji bio šoping centar Cascade, zdanje od 17.800 četvornih metara u Tkalčićevoj ulici zatvoren 2011. godine, samo dvije godine nakon otvaranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:15