ŠEF BRODOSPLITA

'NOVAC OD OTPREMNINA NE TROŠITE NA LUKSUZ' Debeljakova poruka na Fejsu za 3400 škverana koji će dobiti otkaz

 Nikola Vilić / CROPIX

Vjerojatno već sljedećeg tjedna kreću otkazi u “Brodosplitu”! Objavio je to Tomislav Debeljak, novi vlasnik i predsjednik Uprave splitskog škvera, na svojoj Facebook stranici, te radnicima savjetovao da novac od otpremnina ne troše na luksuz, nego da ga usmjere u svoj posao jer su vremena teška, piše Slobodna Dalmacija .

Podsjetimo da to znači realizaciju dogovora sindikalista “Brodosplita” i novog vlasnika postignutog krajem ožujka, a to znači da će svih 3400 škverana dobiti otkaz i otpremnine od 4000 kuna po godini staža plus 1500 kuna na svaku godinu preko 20. godine staža. Za vrijeme otkaznog roka, 2000 radnika vratit će se u škver kao zaposlenici drugih tvrtki, a za ostalih 1400 radnika nema povratka na posao.

“Ovog tjedna je situacija takva da uz kadrovsko restrukturiranje, završetak testiranja, organizacije, izbora i ostatka direktora u društvima unutar ‘Brodosplita’, čekamo da se program odobri i vjerujem da će biti u sljedećem tjednu, kako bismo mogli konačno krenuti s otkazima.

Nova poduzeća bi isto u tjedan-dva trebala biti otvorena kako bismo konačno mogli krenuti s najavljenim. Osobno bih želio da je sve to odrađeno ranije, ne želim nikoga kriviti za to, no, eto, malo se odužilo i da nisam rekao da će trajati tako kratko, trajalo bi još i duže. Praksa kod najboljih konzultantskih kuća je 18-36 mjeseci, tako da smo i dalje nekoliko puta brži i efikasniji od bilo koga. U svakom slučaju, znam da Vam je ovaj period jedan od najtežih”, napisao je radnicima Tomislav Debeljak.

Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata u “Brodosplitu”, rekao je da je bolno razmišljati koja je sudbina tih ljudi, te naglasio da još nitko od radnika ne zna tko neće ponovno biti zaposlen.

– Ljudi bi to morali unaprijed znati jer to nije pitanje lutrije, već sudbine familija – upozorio je sindikalist Šegvić dodajući da će vrijeme pokazati da će 1400 otkaza škveranima biti težak udarac za Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:52