NEMA GUŽVE

NOVE CIJENE LJETOVANJA Noć u brijunskoj vili 10.000 kn samo za goste koji šire hrvatske interese

Na trošak države ljetuju premijer, šef Sabora i predsjednik države s obitelji kao i strani dužnosnici, njihovi gosti

Tko ove godine besplatno, tj. na trošak državnog proračuna ljetuje na otočju Brijuni, pitali smo Vladu, točnije Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) koji je nadležan za održavanje rezidencija u vlasništvu Vlade. Predsjednici dviju europskih država i još poneki gost Ureda predsjednika, odgovoreno nam je. Sudeći po tome odgovoru, pretjerane gužve u Vladinim vilama ovoga ljeta baš i nema.

Naime, prema odluci koju je 26. srpnja 2012. donio predstojnik DUUDI-a Mladen Pejnović, u Vladinim rezidencijalnim objektima na Brijunima i na otoku Hvaru na trošak proračuna mogu ljetovati samo trojica najviših državnih dužnosnika: predsjednik Sabora, predsjednik države i premijer s članovima najuže obitelji te strani državni dužnosnici s pratnjom, ali samo ako to od Ureda za upravljanje državnom imovinom zatraži jedan od trojice navedenih najviših dužnosnika.

Ušuljali se biznismeni

Prije donošenja spomenute odluke krug državnih dužnosnika koji su mogli ljetovati u Vladinim rezidencijama bio je nešto širi. Uz trojicu najviših državnih dužnosnika, pravo na odmor na trošak države u Vladinim brijunskim i hvarskim rezidencijama imali su i predsjednik Vrhovnog suda RH te predsjednica Ustavnog suda RH s užom obitelji. Državni dužnosnici ljetovanje su plaćali po nižim, od države subvencioniranim cijenama. Spomenutom odlukom predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, međutim, izbačeni su iz kruga povlaštenih i teško je ne primijetiti da je njezino donošenje koincidiralo s napisima o ljetovanju Branka Hrvatina u vili Kaštel na Brijunima i osoba iz kruga privatnih poduzetnika koje su tamo boravile kao njegovi gosti, a koje nisu imale pravo na ljetovanje na Brijunima po povlaštenoj cijeni.

Najjeftinija vila Galija

“Željelo se unijeti više reda u način korištenja rezidencijalnih objekata u vlasništvu Vlade RH”, rečeno nam je u DUUDI-u. Tome uredu je, prema novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom, povjereno i održavanje i skrb o toj vrsti objekata. Pejnovićevom odlukom predviđeno je da se uz trojicu najviših najviših državnih dužnosnika i njihove inozemne goste, iznimno, rezidencijalna Vladina odmarališta mogu dati na korištenje pravnim i fizičkim osobama “radi promicanja kulturnih, gospodarskih i drugih interesa RH”.

Na otočju Brijuni je šest rezidencija za odmor: vila Brijunka, vila Jadranka, Bijela vila, vila Galija, Kaštel i vila na otočiću Vangi. Sedma jadranska vila za odmor u vlasništvu Vlade, vila Kovač, ili poznatija kao vila Bakarić, nalazi se na otoku Hvaru. Propisan je i novi cjenik za njihovo korištenje. Za fizičke i pravne osobe kojima Vlada odobrava boravak u svojim brijunskim vilama i vili na Hvaru, i to zato što promiču hrvatske interese, Pejnović je propisao komercijalne cijene koje su paprene.

Jedan dan boravka u Bijeloj vili na Brijunima košta 10.000 kuna. Jednako toliko košta i dan boravka u brijunskim vilama Jadranka i Brijunka. Četvrta brijunska vila Galija je jeftinija i košta 3500 kuna po danu. Za razliku od navedenih vila koje se, po odobrenju Vlade, mogu unajmiti isključivo cijele, Kaštel je jedina brijunska vila u kojoj pravna ili fizička osoba koja promiče hrvatske interese može unajmiti samo apartman ili sobu. Apartman I. kategorije prema Pejnovićevoj odluci košta 500 kuna na dan, druge kategorije 400 kuna dnevno, a soba 250 kuna dnevno. Želi li netko ljetovati u vili Kovač na Hvaru, poznatijoj kao Bakarićeva vila, u kojoj je ljeta rado provodio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a preferira je i aktualni premijer Zoran Milanović, na dan će morati izdvojiti 4000 kuna.

Teatar na Brijunima

“Tijekom lipnja u Vladinim vilama na Brijunima boravio je samo jedan gost, irski predsjednik Michael D. Higgins. Jedan dan proveo je u vili Jadranka, a drugi i vili Kaštel, kažu u DUUDI-u. U srpnju i kolovozu četiri apartmana u vili Kaštel koristi kazalište Ulysses. “Korištenje je teatru odobreno zbog promicanja kulturnih interesa Hrvatske i oni ih plaćaju po cjeniku koji je propisan”, tvrde u DUUDI-u.

Prvih petnaest dana kolovoza u brijunskoj vili Jadranka boravit će slovački predsjednik Ivan Gašparović. “Predsjednik Slovačke dolazi svake godine ljetovati, on je Josipovićev gost i to se plaća iz proračuna”, objašnjavaju u DUUDI-u. “Za hranu i kuhare gospodin Gašparović se pobrine sam”, tvrde u DUUDI-u.

Od 16. do 19. kolovoza vila Jadranka rezervirana je za još jednog Josipovićeva gosta. U DUUDI-u još ne znaju za koga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:40