RUSKI ISTRAŽITELJ IZDAO KNJIGU

NOVE SPOZNAJE O UBOJSTVU RUSKIH NOVINARA KOD HRVATSKE KOSTAJNICE 'Srpske paravojne postrojbe ubile su Nogina i Kurinoja'

 
 Screenshot, YouTube

Ruski novinar i sveučilišni profesor Vladimir Mukusev, koji je bio zastupnik Vrhovnog vijeća Ruske Federacije od 1990. do 1993. i predsjednik istražnog povjerenstva ruskog parlamenta koje je istraživalo smrt dvojice ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinoja, koji su ubijeni kod Hrvatske Kostajnice 1. rujna 1991. godine, izdao je u srijedu u Petrogradu novu knjigu o ovom događaju.

Knjiga pod naslovom „Ne pucajte, mi smo vaša braća“, nastavak je prve knjige ovog istraživača o tajnama ubojstva Nogina i Kurinoja, pod naslovom „Crna mapa - priča jedne novinarske istrage“. Mukusev u obje knjige piše o spoznajama, dokumentima i nedvojbenim dokazima koje je pronašao kao šef istražnog povjerenstva ruske Dume i kasnije kao novinar istraživač. Utvrdio je da su dvojica ruskih novinara ubijena 1. rujna 1991., kada su svojim automobilom s diplomatskim pločicama SSSR-a, izlazili iz Kostajnice prema Petrinji.

U selu Panjani pripadnici milicije samoproglašene Republike Srpske Krajine izrešetali su automobil u kojem su oni bili, a nesretne novinare ubili i zapalili ih s vozilom. Svjedoci, tvrdi Mukusov, potvrdili su da su nesretni novinari prema napadačima uzvikivali: „Ne pucajte braćo, mi smo Rusi, mi smo vaša braća“.

Nije ih to spasilo. Nastala je medijsko-diplomatsko obavještajno politička zavrzlama u kojoj su srpski teroristi za smrt Viktora Nogina i Genadya Kurinnoya optužili hrvatske snage, a tadašnja Hrvatska, još uvijek nepriznata država, teško se mogla braniti od ove optužbe. Rusko parlamentarno istražno povjerenstvo s Mukusovim na čelu raspušteno je, jer se vlastima u Moskvi nije svidjela istina koju su otkrili, da su ruske novinare ubili Srbi. Zbog svega toga, ubijeni ruski novinari nisu bili godina službeno proglašeni mrtvima, a do danas nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Novom knjigom Mukusov je iznova privukao pažnju ruske javnosti na ovaj nikada do kraja razjašnjeni slučaj. No, da se nešto mijenja, pokazuje vijest koju je još lani objavila ruska državna agencija TASS, da su ukazom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, zbog iskazane hrabrosti, požrtvovnosti i borbe za istinu, posmrtno ordenom za hrabrost odlikovani novinari Viktor Nogin i snimatelj Genadij Kurinoj, djelatnici državne televizije tadašnjeg SSSR-a. Tekst toga Putinovog ukaza bit će 1. rujna ove godine, na 27. godišnjicu smrti Viktora Nogina i Genadija Kurinoja, postavljen na spomen obilježje koje je prije pet godina podignuto na inicijativu hrvatskih branitelja na mjestu stradanja dvojice Rusa u mjestu Panjani nedaleko od Hrvatske Kostajnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:45