POTRAGA ZA RJEŠENJEM

NOVI DETALJI O AGROKORU Ruski Sberbank koncernu je nedavno odobrio kredit od oko 100 milijuna eura za rješavanje najnužnijih obveza prema dobavljačima

 Ranko Suvar / CROPIX

Raspoloženje ulagača na burzi odavno nije bilo tako turobno kao u srijedu kada je burzovni indeks Crobex izgubio 2,3 posto vrijednosti, uglavnom zahvaljujući masovnoj rasprodaji dionica kompanija iz sastava Agrokora.

Tako je Jamnica izgubila 14,7 posto vrijednosti, Ledo je pao 10,7 posto, Belje 9,3 posto... Zabrinutost ulagača potaknula je vijest o tome da se Agrokor obratio Vladi za pomoć, kao i neizvjesnost koja je nadvila tu kompaniju.

Prema riječima jednog ministra, “rejting agencije su se oglasile već nekoliko puta, a na rješenju se radi već tjednima”. Stoga smatra da nema razloga ni za kakvu dramu, “niti je ona dobra za državu, za kompaniju, za partnere i dobavljače”.

Ipak, stvorena drama ponukala je i Agrokor da se oglasi, a on poručuje da zajedno sa svojim partnerima analiziraju “sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima”.

- Imamo izrazitu podršku naših investitora koji aktivno sudjeluju u procesu i javnost ćemo pravodobno izvijestiti o postignutim rezultatima - priopćili su iz Agrokora. O tome kako bi Vlada mogla pomoći Agrokoru u posljednje vrijeme mogle su se čuti različite ideje, ali vrlo jasne izjave državnih dužnosnika kako to nije posao države upućuju na to da će vlasnik i vjerovnici morati sami pronaći rješenje. Ali, to ne isključuje asistenciju Vlade, a koliko se može čuti, sastanče svi sa svima, ministri, bankari, analitičari, konzultanti, poduzetnici...

Tako je početkom tjedna u Vladi održan i sastanak s predstavnicima ruskog Sberbanka, jednog od većih vjerovnika tog koncerna. Procjenjuje se da dvije ruske banke, Sberbank i VTB, zajedno drže oko 1,3 milijarde eura od ukupno 3,4 milijarde eura Agrokorova duga prema kreditorima. Unatoč vidnoj eskalaciji događaja, prema mišljenju jednog financijskog analitičara, može se govoriti i o “stabilizaciji stanja”.

On pritom podrazumijeva činjenicu da su vlasnik, menadžment i najveći vjerovnici kompanije sjeli za stol i traže rješenje. To uključuje i činjenicu da je Sberbank nedavno odobrio kredit Agrokoru od oko 100 milijuna eura za rješavanje najnužnijih obveza prema dobavljačima, kao i odabir savjetnika koja će predložiti izlazno rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:12