KRAJ NIJE KRAJ

NOVI POČECI POLITIČARA Josipović osniva stranku ‘Naprijed, Hrvatska’, a Drago Prgomet udrugu građana

U Josipovićevoj stranci Nikica Gabrić, Josip Kregar, Anto Nobilo, Ivica Pančić, Rada Borić, Irena Škorić...
 CROPIX

Dva važna čovjeka hrvatske politike na novom su početku. Drago Prgomet, bivši zamjenik šefa HDZ-a, za nekoliko dana osniva udrugu za promicanje dijaloga, a bivši predsjednik države Ivo Josipović krajem mjeseca formira svoju stranku. Premda jedan s drugim nemaju nikakve veze, između dvije inicijative postoji ne samo vremenska koincidencija. Obojica žele kovati alternativu dosad dominantnoj atmosferi žestoke polarizacije i raspirivanja primordijalnih desno-lijevih ratova u hrvatskom društvu.

‘Zabrinut za domovinu’

Već u ponedjeljak Drago Prgomet, koji je nedavno vlastitom odlukom zbog svojevrsnog neslaganja karaktera napustio HDZ, predstavlja javnosti svoju udrugu. U skladu s vrijednostima za koje se i dosad zalagao, u prvom će mu planu biti poticanje dijaloga. O Prgometovim se političkim planovima dosad samo nagađalo. Nakon što se zbog neslaganja s radikaliziranom politikom svoga stranačkog šefa Tomislava Karamarka razišao s HDZ-om, naveliko se spekuliralo da bi mogao krenuti u osnivanje vlastite stranke. Kuloari su širili priču da donedavno formalno drugi čovjek HDZ-a pokreće novi SDP - Stranku Drage Prgometa. Bila je to, naravno, samo šala! Prgometu su se, istina, otvarale različite političke mogućnosti, ali on se odlučio za osnivanje udruge. Udruga nije politička stranka i nije formirana radi izlaska na izbore. U njenoj su osnivačkoj jezgri, kako saznajemo, uglavnom mladi ljudi, većinom iz realnog sektora.

“Mi nismo politička stranka, nego smo udruga građana zabrinutih za vlastitu domovinu. Građana svjesnih da se šutnjom ništa ne postiže. Svjesnih da je dijalog temelj dobrih rješenja, da bez dobrih rješenja nema promjena, a bez promjena, ozbiljnih promjena, hrvatsko društvo nema šansi”, objašnjava Prgomet, koji se i dosad, sa svoje funkcije u HDZ-u, pokušavao suprotstaviti politici podjele i antagoniziranja. Po njemu, Hrvatska je zemlja bez racionalne politike. Postojeće političke stranke, kaže, preferiraju sukob zato što se boje demokracije, dijaloga, znanja i kompetentnih ljudi. “Hrvatska je umorna od takvih politika. Hrvatskoj treba dijalog. Naša će inicijativa upravo dijalog postaviti kao temelj svog rada.”

Prgomet ističe da razgovor s političkom konkurencijom o vitalnim nacionalnim interesima nije znak slabosti, nego znak političke odgovornosti. Nije on protiv političkih razlika, pa i njihova otvorenog sučeljavanja. Dapače! Ali je prije svega za dijalog. “Potrebno je prevladati oštre podjele između lijevog i desnog te pokazati i uvjeriti društvo da se političke i ideološke razlike mogu rješavati na dostojanstven i uljudan način. To je cilj naše inicijative.”

Ivo Josipović osnivačku skupštinu svoje stranke, koja će se, to je sada definitivno, zvati “Naprijed, Hrvatska! - Progresivni savez”, planira održati u nedjelju, 31. svibnja. Na utemeljiteljski će sabor pozvati sve prijateljske i parlamentarne stranke. U rukovodstvu nove stranke bit će, kao što se već nagađalo, doktor Nikica Gabrić i sveučilišni profesor i nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar te, kako doznajemo, poznati odvjetnik Anto Nobilo, zatim odmetnuti SDP-ovac i bivši ministar branitelja u Račanovoj vladi Ivica Pančić, onda poznata aktivistica nevladine scene Rada Borić, mlada filmska redateljica Irena Škorić…

Dvojno članstvo

Josipović tvrdi da je “Naprijed, Hrvatska!” više od stranke. “Riječ je o savezu koji će imati jasnu političku platformu i lidera”, objašnjava. Inzistirajući na savezu donedavni predsjednik države deklarira svoju namjeru da djeluje okupljajuće. Planira uvesti i neke dosad u Hrvatskoj nepoznate modele političke participacije. Primjerice, mogućnost dvojnog članstva kad je riječ o srodnim, prijateljskim strankama. Neke će se postojeće stranke, poput Nacionalnog foruma ili Abecede demokracije, kolektivno ugraditi u Josipovićev savez, druge će partnerski surađivati. Već sada se dogovara izborna koalicija s nekim, uglavnom manjim, regionalnim strankama. A zašto progresivizam? Josipović ističe da je, prvo, riječ o ideji Hrvatskoj prijeko potrebnog otvorenog, uključivog i participativnog društva, te, drugo, progresivističke političke platforme i društveni pokreti snažno su proreformski orijentirani.

Rasturena ljevica

Njegova će se stranka zalagati za paket reformi na kojima je jahao i u svojoj recentnoj izbornoj kampanji. Hrvatsko društvo, konstatira, zbog svoje podijeljenosti i atomiziranosti ne može ni identificirati zajedničke ciljeve. “Ideja progresivizma ima potencijal okupljanja te prevladavanja postojećeg dubokog jaza koji su dvije najveće stranke iz svojih sebičnih interesa proizvele.”

Ivo Josipović planira ići na izbore u svim izbornim jedinicama. Spreman je na suradnju sa širokim krugom stranaka. S potencijalnim partnerima, ističe, želi programski i funkcionalni dogovor trajnog karaktera, a ne tek nekakvu prigodnu kombinatoriku radi ulaska u Sabor. Neka istraživanja, koja smo ovih dana imali priliku vidjeti, signaliziraju da bi njegova stranka mogla dobiti prilično snažnu podršku. Pomalo se šaleći, sam će je nazvati zidanjem sigurne kuće ili svojevrsnom Noinom arkom. Smatra, naime, da će rasturena ljevica, nakon, po njemu, vrlo vjerojatnog poraza na idućim parlamentarnim izborima, trebati neki siguran krov gdje će skloniti glavu. Formiranje stranke “Naprijed, Hrvatska!” Josipović uspoređuje sa stvaranjem platforme, odnosno građenjem broda nužnog za spašavanje od velikog izbornog potopa, koji bi, kako procjenjuje, mogao biti biblijskih razmjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:54