JAVILI SE NA NATJEČAJ

NOVI POČETAK ZAGREBAČKOG RADIJA 101 Izvukli su se iz stečaja i sada bi pokrenuli potpuno novi gradski program

Za radijsku koncesiju u Zagrebu javilo se osam tvrtki, tko će je dobiti bit će poznato do 1. listopada
Zagreb, 090812.Kultni zagrebacki radio Radio 101, nakon visemjesecne agonije za njegove zaposlenike, dobio je novog vlasnika. Rijec je o Njemcu Thomasu Alexanderu Thimmeu, koji je dokapitalizirao radio s nesto vise od 6 milijuna kuna i time okoncao stecajni postupak.Na slici: Thomas Alexander ThimmeFoto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Osam je zainteresiranih ponuđača za novu radijsku koncesiju na području grada Zagreba, dva za gradska područja Rijeke i Opatije te jedan za Osječko-baranjsku županiju.

Cijeli postupak dodjele koncesija provodi Agencija za elektroničke medije, a tko je dobio tri nove radijske koncesije trebalo bi se znati do 1. listopada. Naime, Vijeće za elektroničke medije otvorilo je i objavilo pristigle ponude 1. rujna i ima mjesec dana za donošenje konačne odluke o dodjeli koncesija.

Očekivano, najveći je interes za grad Zagreb, gdje je za dodjelu radijske koncesije ponudu predalo šest tvrtki i dvije udruge, a većina već ima neki radijski program. Za novu radijsku koncesiju tako se bore: Radio 101, Zagreb FM, Expres radio, Radio Like, Metropolis studio i Yammat te Udruga Kulturosfera i Udruga za medijski pluralizam 808.

Vrijednost koncesije za novi zagrebački radio procjenjuje se na oko 10 milijuna kuna, ako se uzme u obzir procjena prihoda u idućih 14 godina trajanja koncesije.

Novi početak

Samo dvije godine nakon što je izašao iz stečaja i dobio novog vlasnika, Thomasa Alexandera Thimmea, koji ga je kupio za 6,1 milijun kuna, Radio 101 pojavljuje se kao potencijalni koncesionar nove radiopostaje. U slučaju da je dobiju, najavljuju moderan gradski radio s pretežno rock-glazbom i nizom servisnih i komunalnih informacija o gradu Zagrebu, čime ciljaju na vrlo široku publiku kad je riječ o dobnoj strukturi. Stojedinica je 2013. godinu zaključila sa značajnim rastom prihoda na gotovo 2,5 milijuna kuna.

- Podsjećam, Radio 101 je prije dvije godine izašao iz stečaja i to na neki način možemo nazvati našim novim početkom. Trebalo je prvo osvijestiti okolinu da je Radio 101 još živ. Taj dio smo uspješno obavili i na kraju 2014. godine očekujemo znatno bolju financijsku sliku radija - pojašnjava Izvršni direktor Robert Andrić.

Ipak se isplati

Iako se ponuđači žale da cijeli medijski biznis u Hrvatskoj teško ostvaruje profit, prije svega zbog sve manjih budžeta za oglašavanje, brojka od osam zainteresiranih za novu radijsku koncesiju u gradu Zagrebu pokazuje da ipak vide svoj interes i mjesto na tržištu.

- Situacija u zemlji je vrlo teška. Kompanije su najčešće prvo rezale marketinške budžete, što se automatski odražava i na poslovanje medijskih kuća u Hrvatskoj - ističe Robert Andrić, izvršni direktor Radija 101.

Dvije koncesije i za Rijeku i Osijek

Goran Hucaluk, direktor Mega produkcije, koja već ima tri radijske postaje - Narodni radio, Antenu i Enter, a pojavljuje se među ponuđačima kao direktor tvrtke Zagreb FM, jučer nije želio otkriti detalje ponude i tko ustvari stoji iza nje dok još traje natječaj. Među ostalim ponuđačima je i Alen Balen, koji je od benda Yammat stvorio diskografsku kuću, a sada je zainteresiran i za radio. Javila se i Udruga za medijski pluralizam 808, koja je 2011. godine pokrenula prvi hrvatski internet radio. Za dodjelu radijske koncesije na području Osječko-baranjske županije jedinu je ponudu dostavila tvrtka Slavonski radio, dok su za područje gradova Rijeke i Opatije stigle dvije ponude. Riječ je o Udruzi Radio Marija i Radio Daruvaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:13