KRIZA U BOLNICI

Novi v. d. ravnatelja dr. Zoran Vatavuk, Zadravec čeka na odluku o mobbingu

Šefica Zavoda za radiologiju traži izuzeće dva člana Povjerenstva za unutarnji nadzor jer su, smatra, "pristrani i nekolegijalni"
Dijana Zadravec
 Bruno Konjević/Cropix

Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice izabralo je na sjednici u srijedu prof. dr. Zorana Vatavuka, predstojnika Klinike za očne bolesti, za novog vršitelja dužnosti ravnatelja te ustanove. Riječ je o kratkoročnom rješenju, nakon što je prof. dr. Mario Zovak u utorak podnio ostavku.

Naime, zadnji rok za raspisivanje natječaja za ravnatelja KBC-a je 21. svibnja, a Vatavuk će biti v. d. do izbora novog ravnatelja. Nakon što je izabran, kratko se obratio novinarima i rekao da on nema namjeru javiti se na natječaj za ravnatelja. Također, zamolio je da mu se da malo vremena, kako je rekao, "time-out da posloži stvar".

Tomislav Dulibić, predsjedNovi v. d. ravnatelja dr. Zoran Vatavuk, Zadravec čeka na odluku o mobbingunik Upravnog vijeća i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, rekao je da je Vatavuk nestranački čovjek i profesionalac te da mu je zadatak smiriti situaciju.

- To znači da razgovara sa svima, naša bolnica nije reality show, to je jedna ozbiljna ustanova - kaže Dulibić. Naveo je i da će novi v.d. razgovarati s predstojnicima svih klinika.

- Nama je cilj da ne trpe pacijenti. Dao sam jasne zadatke Upravi da pacijenti ne trpe, nakon čega je dogovorena suradnja s drugim kliničkim centrima u Zagrebu, gdje pacijenti mogu obavljati preglede - kaže Dulibić.

Otvoreni sukob

No, izbor za ravnatelja samo je jedna od tema koja se tiče Vinogradske. Fokus je i dalje na šefici radiologije i pretendentici na mjesto ravnateljice, prof. dr. Dijani Zadravec, koja je u otvorenom sukobu s većim dijelom svojih zaposlenika. Poznato je da je u petak 16 zaposlenika potpisalo dokument u kojem je prozivaju za mobbing. Iako je bilo najavljeno da će u srijedu biti doneseni zaključci vezani za tu prijavu, kako doznajemo, taj dokument još nije došao do v.d. Vatavuka.

Također, očekivalo se i da će Povjerenstvo za unutarnji nadzor i Radničko vijeće donijeti svoje zaključke, no i to je odgođeno za sutra. Kako doznajemo, ta dva tijela su se sastajala, ali tek sutra će se donositi končani zaključci.

Dulibić je pak, na temu Dijana Zadravec rekao da Povjerenstvo za unutarnji nadzor radi svoj posao i da oni ne bježe od odgovornosti, a o eventualnom odlasku šefice radiologije odlučit će ravnatelj ili v.d ravnatelja.

- Ravnatelj ili v. d. ravnatelja, tako svejedno - rekao je Dulibić i dodao da je za sutra najavljena sjednica Povjerenstva te da će v.d. Vatavuk obaviti razgovore sa svima u bolnici.

- On dugo radi u bolnici i vjerujem da će pronaći optimalno rješenje - zaključio je Dulibić.

Nakon što je Upravno vijeće prihvatilo njegovu ostavku i razriješilo ga s pozicije, Mario Zovak se nije obraćao novinarima. S druge strane, Zadravec je za medije komentirala novog v.d-a, ali i iznijela nove optužbe.

- Nama je svima u cilju zaštita pacijenata, mislim da ćemo imati dobru suradnju. Očekujem brzo natječaj, da je ovo privremeno, kako bismo mogli realizirati malo dugoročnije planove za KBC - rekla je Zadravec za medije.

O Povjerenstvu koje bi trebalo odlučiti o njezinoj sudbini, a dosad je dva puta jednoglasno bilo za njezinu smjenu, rekla je da je od ravnatelja tražila izuzeća dva člana Povjerenstva za unutarnji nadzor jer su, kako navodi: pristrani i nekolegijalni. Rekla je i da se očitovala na brojne prepiske.

Inače, u utorak se oglasilo još 11 radiologa, koji su uglavnom napustili bolnicu i komentirali loše stanje u Zavodu kojem je na čelu dr. Zadravec, te lošu opremu.

Saga o bolnici

- To je grupa liječnika koji nikad nisu komunicirali, sad su instrumentalizirani, to su liječnici iz HUBOL-a. HUBOL selektivno targetira pojedince. Sad su istupili pojedinci. Što znači 'uvjeti rada'? To je oprema, ona je skupa, ja prva tražim dobru radiološku opremu. Nešto sam uspjela nabaviti. Ali nisam uspjela nabaviti moderne CT uređaje. Klinika ima loše uređaje, ali to nije moja odgovornost - rekla je Zadravec i dodala da nikad prema liječnicima nije bila onakva kako joj se imputira.

- Ja sam profesionalna, ne ulazim u privatne odnose - rekla je Zadravec i rekla da je dobila podatak da neki liječnici dok su na bolovanju rade privatno. Saga oko Vinogradske, po svemu sudeći, nastavit će se još neko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:16