SJEDNICA VLADE

NOVI ZAKON Linić: 'Leasingom će se moći baviti i fizičke osobe'

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Zbog dugotrajne recesije, koja je smanjila dostupnost bankarskih kredita, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novi Zakon o leasingu.

Usvoje li saborski zastupnici Vladin prijedlog, otvorit će se prostor za daljnje jačanje leasing društava. Njima će se, vjeruje ministar financija Slavko Linić, čije je ministarstvo i predlagač tog zakonskog prijedloga, ojačati leasing industrija, dok će se pojačanim nadzorom spriječiti bilo kakvi udari na financijski sustav.

„Rizici bankarskog poslovanja su sve veći, a izloženost bankarskog sustava prema prema gospodarstvu će se i dalje ograničavati, pa je važno ojačati leasing poslovanje“, poručio je Linić.

U Hrvatskoj trenutno, prema Vladinim podacima, djeluje 25 leasing društava. Njihova je imovina vrijedna 22,24 milijarde kuna, što čini 4,1 posto imovine ukupnog financijskog i 16,5 posto imovine nebankarskog sektora. Dobit koju su leasing društva ostvarila u prošloj godini iznosi 142,6 milijuna kuna nakon oporezivanja.

Unatoč pristojnim rezultatima, u Vladi smatraju da u Hrvatskoj postoji velik prostor za daljnji razvoj leasinga. Jedan od razloga tome i nedavni ulazak u EU, koji će leasing društvima iz drugih članica, uz uvjet da dobiju suglasnost Hanfe, omogućiti da posluju i u Hrvatskoj, kao što će i hrvatska leasing društva moći kročiti na tržište drugih članica Unije. K tome, i sama leasing društva, kao i porezni stručnjaci, upozoravaju su da je dosadašnji Zakon o leasingu, usvojen 2006., prerestriktivan i da ograničava njihov razvoj.

Sada bi se to trebalo promijeniti. Novim Zakonom o leasingu uvode se dvije ključne novine. Prva se tiče mogućnosti davanja u najam i zakup objekata vraćenih iz leasing posla, što dosad nije bilo moguće. Druga novina omogućit će, istakao je Linić, da se leasingom bave i fizičke osobe, što dosad također nije bio slučaj.

Hrvatska 3. rujna pristupa Ugovoru o osnivanju CEF-a

Hrvatska bi 3. rujna trebala pristupiti Ugovoru o osnivanju Centra za razvoj financija (CEF). Radi se o regionalnoj inicijativi suradnje zemalja regije u području javnih financija i središnjeg bankarstva.

Ugovor o osnivanju CEF-a u ime Hrvatske trebao bi potpisati potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Dokumenta o svojevsrnoj balkanskoj financijskoj zoni potpisat će se na Bledu. Prema informacijama ministra financija Slavka Linića, dosad su zeleno svjetlo potpisivanju tog ugovora, osim Hrvatske, dale i BiH, Bugarska, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Moldova i Slovenija, dok se Albanija, Rumunjska, Srbija i Turska još nisu izjasnile. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:40