GOSPODARSKI RAST

NOVOGODIŠNJI DAR TEHNIČKE VLADE Minimalna plaća raste na 3.120 kuna bruto, u HDZ-u užasnuti: 'Oni više nemaju mandat za takve odluke'

 Goran Mehkek/CROPIX

Radnici koji rade za minimalnu plaću od sljedeće bi godine trebali dobivati 90,45 kuna više u bruto iznosu nego do sada. Odluku o tome danas je donijela Vlada, koja je Uredbom o visini minimalne plaće minimalac povećan na 3120 kuna u bruto iznosu.

U neto iznosu to znači da bi radnik koji prima minimalac mjesečno trebao dobiti oko 2500 kuna. Rast minimalne plaće Vlada na odlasku objašnjava gospodarskim oporavkom i rastom plaća u zemlji. Povećanjem minimalne plaće na 3120 kuna udio minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći u zemlji raste na 38,8 posto, dok njen udio u prosječnoj plaći u industrijskim granama u kojima je ona najčešća - a to su drvna, tekstilna, kožarska i obućarska industrija - raste na 43 posto.

Prema posljednjim podacima, minimalnu plaću u Hrvatskoj prima oko 20.000 zaposlenih, kaže Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

- Rast minimalne plaće neće biti nikakav udar na industrije u kojima je ona najprisutnija. Ni dosadašnja povećanja minimalne plaće nisu dovela do smanjenja broja zaposlenih u tim industrijama. Dapače, u nekima od njih, poput kožarske industrije, došlo je i do rasta broja zaposlenih - ističe Mrsić.

Dodaje da je minimalna plaća u Hrvatskoj u protekle četiri godine najsporije rasla u EU. Naravno, uz izuzetak Grčke, u kojoj je minimalna plaća smanjena.

Iako u Vladi na odlasku govore da svoju odluku o povećanju minimalca temelje na dobrim makroekonomskim pokazateljima, priznaju da oko nje nije postignut konsenzus među socijalnim partnerima. Dok su, naime, sindikalci tražili čak i veći rast minimalne plaće, poslodavci su, napominje Mrsić, tražili da se minimalac ne povećava. Izostanak konsenzusa priznaju nam i u poslodavačkim krugovima.

- Ovakav rast minimalne plaće moju će tvrtku u sljedećoj godini stajati pola milijuna kuna. Nitko od nas nema ništa protiv povećanja minimalne plaće, ali to se ne može uvijek i stalno događati na teret poslodavaca. Bojim se da bi mnoge tvrtke zbog toga mogle i propasti - žali nam se jedan sugovornik iz tekstilne industrije.

Dodaje da Vlada uredbu o povećanju minimalne plaće donosi u posljednjem trenutku, kako u vrijeme kada se očekuje formiranje nove Vlade, tako i u trenutku kada su tvrtke već zaključile kalkulacije za sljedeću godinu.

Povećanje minimalne plaće u režiji Vlade na odlasku iznenadilo je i naše sugovornike iz Domoljubne koalicije, koji će, zajedno s Mostom, formirati novu Vladu.

Takav potez Milanovićeve Vlade na samom kraju njezina mandata ih, kako kažu, užasava jer su odluku o minimalcu trebali prepustiti novoj Vladi. Štoviše, pitaju se i ima li Vlada na odlasku uopće mandat za donošenje takvih ključnih odluka. U njoj, naime, vide kukavičje jaje koje čeka novu Vladu.

- Neprihvatljivo je da Vlada na odlasku donosi takve odluke. To je odluka koju su trebali ostaviti novoj Vladi - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:09