KADROVIRANJE HDSSB-a

O gospodarstvu u Osijeku odlučuje pomoćnik mlinara koji je završio tek osnovnu školu

Franjić je 2010. godine osuđen na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca zatvora zbog prijetnje smrću svom sumještaninu

ZAGREB - Komisiju za gospodarska pitanja, stalno radno tijelo Skupštine Osječko-baranjske županije, vodi osoba sa završenom osnovnom školom! Naime, Željko Franjić (46), predsjednik spomenute komisije i županijski vijećnik HDSSB-a u svojoj radnoj knjižici, u rubrici o stečenoj školskoj i stručnoj spremi, ima upisanu samo osnovnu školu koju je završio u Bizovcu, kraj Osijeka, 1981. godine.

Stranački kriteriji

U Komisiji za gospodarstvo, uz predsjednika Franjića, još su četiri člana i svi imaju visoku ili višu stručnu spremu. No, za predsjednika komisije izabran je Franjić sa završenom osnovnom školom. Iz službe za informiranje Osječko-baranjske županije odgovoreno nam je da Franjić ima završenu srednju školu, uz napomenu da je podatak preuzet iz obrasca koji je osobno ispunio Franjić. Iako se Franjić predstavljao kao vozač, u njegovoj radnoj knjižici upisana je samo završena osnovna škola.

Komisija za gospodarska pitanja Osječko-baranjske županije u ovom sazivu, koji traje od srpnja 2009., prije je za predsjednika imala doktora znanosti, Dragutina Bodakoša, a njegov zamjenik bio je dr. Nedjeljko Bosanac, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Kad je u prosincu 2010. diplomirani ekonomist Željko Bugarić iz SDP-a, koji je nakon dr. Bodakoša vodio Komisiju za gospodarska pitanja, dao ostavku, na njeno je čelo došao Franjić.

Radno tijelo Skupštine Osječko-baranjske županije, po broju stanovnika druge po veličini u Hrvatskoj, na čijem je čelu osoba koja od stručnih kvalifikacija u radnoj knjižici ima upisanu samo osnovnu školu, raspravlja i odlučuje o nizu iznimno važnih pitanja, kao što je gospodarska razvojna strategija županije ili mjere poticanja poduzetništva.

Više je nego neobično da u Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj je i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, za tako važno mjesto nije moguće pronaći stručnu osobu te da su o izboru odlučili isključivo stranački, a ne stručni kriteriji.

‘Slabo vas čujem...’

U kakvom je stanju gospodarstvo u županiji najbolje svjedoči prošlomjesečni podatak Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na kojem 35.700 osoba traži posao.

Novinar Jutarnjeg lista 8. svibnja je više puta pokušao kontaktirati Franjića, no mobitel mu je bio isključen. U 12.20 poslali smo mu SMS poruku s molbom da se javi. I doista, u 15.21 Franjić se javio. No, kad smo mu postavili pitanje što je po struci, rekao je: - Slabo vas čujem, halo, ne čujem vas… - i prekinuo razgovor. Na nekoliko poziva nakon toga više se nije javio.

Osudili ga zbog prijetnje ubojstvom

U studenome 2009. Jutarnji list je pisao o incidentu koji je u Ladimirevcima, mjestu gdje živi, izazvao Željko Franjić. On je zaprijetio smrću svom sumještaninu Danijelu Eriću, nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u Valpovu protiv Franjića podiglo kaznenu prijavu. U listopadu 2010. godine Franjić je na Općinskom sudu u Valpovu pravomoćno - jer se nije žalio na presudu - osuđen na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca zatvora, s rokom kušnje od godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:25