PROMJENE

Obavljene primopredaje u ministarstvima: Bit će ih 18, tri su pripala Domovinskom pokretu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac predala je ministarstvo Tončiju Glavini, koji je jedino novo lice iz redova HDZ-a

Tonči Glavina i Nikolina Brnjac

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Uoči prve sjednice nove Vlade premijera Andreja Plenkovića, u ponedjeljak ujutro obavljene su primopredaje u ministarstvima koja su pripala Domovinskom pokretu (DP) i koja su doživjela promjene na čelnim mjestima.

Nova će Vlada, umjesto dosadašnjih 16 imati 18 ministarstava, od koja su tri pripala HDZ-ovom koalicijskom partneru DP-u.

Dosadašnja ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac predala je ministarstvo Tončiju Glavini, koji je jedino novo lice iz redova HDZ-a. Glavina je zahvalio Brnjac na dosadašnjoj suradnji i ozbiljnim rezultatima koji su ostvareni u njezinom mandatu, poručivši da će se pobrinuti za kontinuitet suradnje i dobrih rezultata.

Brnjac je podsjetila da je došla na čelo ministarstva u najgore moguće vrijeme - pandemije i restrikcije putovanja, kad su morali pregovarati s emitivnim tržištima zbog granica i paralelno odlučili da zajednički kreću u reformu turističkog sektora.

Marija Vučković predala je Ministarstvo poljoprivrede Josipu Dabri iz kvote DP-a i preuzela novo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje je dosad bilo dio Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

image

Josip Dabro i Marija Vučković

Damir Krajac/CROPIX

- Već smo surađivali s brojnim segmentima tog ministarstva, tako da mi nije sve nepoznato. Posebno ću istaknuti suradnju s upravama koje prelaze u Ministarstvo gospodarstva - rekla je Vučković.

Ministarstvu poljoprivrede, koje će voditi Dabro, u naziv se dodaju ribarstvo i šumarstvo.

Dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan predao je Vučković dio ministarstva koji se odnosi na zaštitu okoliša, a ministarstvo gospodarstva Anti Šušnjari iz Domovinskog pokreta.

Habijan najavio digitalizaciju pravosuđa

Habijan je kao novi ministar pravosuđa i uprave to ministarstvo preuzeo od Ivana Malenice, koji karijeru nastavlja u saborskim klupama. Malenica je zaželio sreću budućem ministru rekavši da će političko djelovanje nastaviti kao saborski zastupnik.

- Vjerujem da će ministar Habijan nastaviti raditi na započetim reformama - dodao je.

Habijan je zahvalio Malenici na borbi protiv korupcije istaknuvši kako se radi o ogromnom poslu jer je provedeno stotinjak zakona. Najavio je da će mu prvi korak u Ministarstvu pravosuđa i digitalne transformacije biti centralizacija sad disperzirane digitalizacije.

- Digitalizacija će imati četiri stupa - prvi se odnosi na digitalizaciju gospodarstva, drugi na upravu, treći na rad u digitalnim uvjetima i četvrti na širenje mreže - pojasnio je Habijan.

Također je istaknuo da će se posvetiti segmentu pravosuđa na koji javnost i mediji imaju najviše primjedbi - sporosti sudskih postupaka.

Dosadašnja državna tajnica za demografiju Željka Josić uvela je novog ministara Ivana Šipića iz DP-a u novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva. Šipić je poručio da je demografija prijelomna točka za hrvatski narod.

- Ključni problem je kako sačuvati naš narod da ostane, ali i da opstane - izjavio je Šipić.

Što se tiče Željke Josić, koja je dosad vodila Ured za demografiju, još se ne zna ostaje li ona u novom ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 16:56