MIJO CRNOJA

'OBJAVIT ĆEMO REGISTAR IZDAJNIKA HRVATSKE!' Otkrivamo detalje neobičnog programa glavnog kandidata za novog ministra branitelja

Program je izradio HDZ-ov Odbor za branitelje na čijem je čelu Željko Dilber
 HDZ

Objava registra agresora na RH; Objava registra izdajnika nacionalnih interesa Republike Hrvatske; Objava registra nelegalno provedene privatizacije; Lustracija na svim razinama - samo su neke od točaka iz programa kandidata za ministra branitelja, pukovnika u mirovini Mije Crnoje.

Naime, Crnoja je kandidat za ministra branitelja kojeg su predložili HDZ-ov Odbor za branitelje i Zajednica branitelja “Gojko Šušak”. Novinarima je to jučer u središnjici HDZ-a, nakon sastanka zapovjednika Tigrova, priopćio tajnik HDZ-ova Odbora za branitelje Josip Vidović, dodajući da je Crnoji punu potporu dao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Usvojen program

- Pukovnik Crnoja prihvatio je kandidaturu. Napravili smo program, taj program je usvojen, i u tom programu se vidi da će se kroz njega vratiti dostojanstvo hrvatskim braniteljima, da će se postići jedno zajedništvo, da će branitelji biti sretni i zadovoljni i da će RH procvjetati - rekao je Vidović.

Program je izradio HDZ-ov Odbor za branitelje na čijem je čelu Željko Dilber, a u njegov izradi sudjelovao je i kandidat za ministra Mijo Crnoja, koji nam je to i potvrdio jučer u telefonskom razgovoru. Crnoja, koji se kao kandidat za ministra prije par dana predstavio i prosvjednicima u Savskoj 66, jučer, međutim, nije bio razgovorljiv. Na pitanje da nam pojasni “registar izdajnika nacionalnih interesa” i kako će taj registar izraditi, kazao je: “Naći će se modalitet kad se ima volje”. Potom nam je kazao da će komentar dati “neki drugi put”.

Potpisao HDZ

A što još stoji u dokumentu od tri stranice pod nazivom “Program rada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata” koji je potpisao tajnik HDZ-ova odbora Josip Vidović i koji je izrađen, kako stoji u dokumentu, 18. 10. 2015. u Gospiću?

Među 29 točaka koliko ih ima u programu, uz spomenute,navodi se i “procesuiranje ratnih zločinaca agresorske vojske, snažnija zastupljenost Domovinskog rata u školskim programima i udžbenicima, te uspostava stalne suradnje i potpora braniteljskim udrugama. Među točkama se navodi da će “Ustavni Zakon zaštiti čast i dostojanstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata”, te da će se “postignuća hrvatskih branitelja utkanih u Domovinski rat dostojno obilježavati obljetnicama uz sufinanciranje spomen obilježja te pružanje potpora izdavačkoj djelatnosti s temama iz Domovinskog rata”.

Prava u Ustav RH

U poglavlju “Osiguranje trajne i pune skrbi za hrvatske branitelje i njihove obitelji” koje ima osam točaka, među ostalim se navodi kako je “sva prava hrvatskih branitelja potrebno regulirati jednim zakonom koji će se ugraditi u Ustav RH”. Potom stoji kako su “branitelji HVO dio jedinstvenog i neodvojivog hrvatskog obrambenog korpusa s pripadnicima HV, trajno će se riješiti njihov status”, a istaknuto je i kako će se “dosljedno primjenjivati zakonska rješenja glede prednosti zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u tvrtkama i poduzećima u državnom vlasništvu”.

U programu stoji i da će “hrvatski branitelji dobivati domoljubni ili ratni dodatak, te da se nikada više neće naći u poziciji ostvarivanja socijalnih prava”, a navodi se i kako će “bolnice i zdravstvene ustanove organizirati zdravstvenu skrb za hrvatske branitelje sukladno povećanim potrebama u odnosu na ostalu populaciju, a HRVI imat će prednost pri korištenju zdravstvenih usluga”.

Nadalje, navodi se kako će “povratak ukinutih mirovinskih prava biti ostvaren sukladno gospodarskom i financijskom oporavku”, da će se “stambeno zbrinjavanje omogućiti: povoljnim otkupom stana, zaštićenih najmoprimaca, prava prvootkupa, subvencionirane stanogradnje”.

Ključni sektori

Što se tiče poglavlja “Uključivanje hrvatskih branitelja u društveno - politički i javni život” koje ima tri točke stoji: “uključivanje branitelja u sve institucije i tijela vlasti u Republici Hrvatskoj (Sabor, Vlada, ministarstava, diplomacija, tajne službe, ured predsjednice …); Participiranje hrvatskih branitelja po zvanjima, stručnosti i kompetencijama u upravljačkim strukturama javnih i državnih poduzeća u Republici Hrvatskoj; Radno sposobnim hrvatskim braniteljima omogućit će se druga karijera dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom”.

U posljednjem poglavlju programa pod nazivom “Potpora hrvatskim braniteljima u gospodarstvu” navodi se: “Povoljno i subvencionirano kreditiranje hrvatskih branitelja poduzetnika i poduzetnika koji zapošljavaju hrvatske branitelje; Potpora projektima poduzetnika na kojima se zapošljavaju hrvatski branitelji; Poduzetnički inkubator za branitelje poduzetnike (povoljni najam poslovnog prostora, potrebna stručna i savjetodavna pomoć, tehnička pomoć, stručno usavršavanje ili prekvalifikacija te raspoloživi izvori financiranja u godinama inkubiranja); Korištenje EU fondova - stručne radne skupine (branitelji, djeca branitelja), apliciranje na programe korisne za hrvatske branitelje.

Inače, program većim dijelom odražava zahtjeve prosvjednika iz šatora u Savskoj 66.

Uvesti i domoljubni dodatak

- Objava registra agresora na RH

- Objava registra izdajnika nacionalnih interesa RH

- Objava registra nelegalno provedene privatizacije

- Lustracija na svim razinama

- Snažnija zastupljenost Domovinskog rata u školskim programima i udžbenicima

- Branitelji će dobivati domoljubni ili ratni dodatak

- Dosljedna primjena zakonskih rješenja o prednosti zapošljavanja branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih u tvrtkama i poduzećima u vlasništvu države

- Uključivanje branitelja u sve institucije i tijela vlasti u RH

- Povoljno i subvencionirano kreditiranje branitelja poduzetnika i poduzetnika koji zapošljavaju branitelje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:14