PREMA EUROSTATU

Objavljeni novi podaci, Hrvatska ima najvišu inflaciju u eurozoni

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023.

Ilustrativna fotografija

 Josip Bandic/Cropix

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u ožujku je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, odnosno bila je ista kao i u veljači, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

Eurostat je objavio da je inflacija u Hrvatskoj iznosila 4,9 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa u eurozoni prema indeksu HICP.

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest veljaču ove godine, porasla za 0,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za usluge iznosi 6,6 posto, za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan 4,7 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2,5 posto, a za energiju 1,4 posto.

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, usluge, za 0,4 posto, skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan, za 0,3 posto, te energija, za 0,2 posto.

DZS je najavio kako će konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2024. prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 16. travnja.

Eurostat: Inflacija u europodručju u ožujku 2024. iznosit će 2,4 posto

Očekuje se da će godišnja inflacija u europodručju u ožujku 2024. iznositi 2,4 %, što je smanjenje u odnosu na 2,6 % u veljači prema brzoj procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Kad je riječ o glavnim sastavnicama inflacije u europodručju, u ožujku se očekuje najviša godišnja stopa usluga (4,0 %, stabilna u odnosu na veljaču), zatim slijede hrana, alkohol i duhan (2,7 % u usporedbi s 3,9 % u veljači), neenergetska industrijska roba (1,1 % u usporedbi s 1,6 % u veljači) i energija (-1,8 % u usporedbi s -3,7 % u veljači). (D. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:37