ZAVRŠEN PROJEKT

Obnovili sve osim sobe gdje su sudili Čarugi i Mamiću

 CROPIX

Jedna od najreprezentativnijih secesijskih zgrada u Osijeku, ona u kojoj su danas smješteni Županijski i Općinski sud, za desetak dana napokon će gotovo u potpunosti zaživjeti u obnovljenom i restauriranom ruhu.

Pišemo gotovo u potpunosti jer projekt obnove, vrijedan više od 3,5 milijuna eura, nije obuhvatio i njezinu najljepšu prostoriju - glavnu raspravnu dvoranu smještenu na drugom katu, koja svojim interijerom zorno prikazuje aristokratsko doba u kojem je građena, iako to, naravno, onima koji u nju sjednu kao optuženici apsolutno ništa ne znači.

Projekt Janka Holjca

Prema projektu zagrebačkog arhitekta Janka Holjca, sagrađena je 1898. godine, a tada se osječki sud zvao Kraljevski sudbeni stol, koji je osim sudnica i uredskih prostorija u podrumu imao zatvorske prostorije i samice. Zgrada je i projektirana i građena namjenski, za potrebe suda, a takva je ostala do danas. Obnova je sa 85 posto iznosa financirana iz europskog IPA Fonda. Radovi su počeli u lipnju 2015. godine.

- Projekt je obuhvatio cijelu zgradu osim navedene sudnice koja je, osobno smatram, umjetničko djelo. Ne znam zašto ona nije ušla u projekt jer u vrijeme kada se on radio nisam bio na čelu suda, ali pretpostavljam da su razlog posebni uvjeti koji se, vjerojatno, u tom trenutku nisu mogli zadovoljiti. Ona će zasad ostati neuređena, ali već sam više puta razgovarao s ministrima i traži se način da se i ta prostorija renovira, jer ipak je riječ o reprezentativnoj prostoriji, koja je također u prilično lošem stanju.

Svaki put kada bi nas posjetili ministri pravosuđa ili fondova EU, vodio sam ih u tu prostoriju kako bih im pokazao u kakvom je stanju, a koliko je zapravo lijepa, i nadam se da će se u državi naći volje i novca da se i ona obnovi - rekao je Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda u Osijeku. No, od prof. Petra Brane, projektanta obnove zgrade, doznajemo da je s konzervatorima i drugim stručnjacima, poput statičara, dogovoreno da se neće raditi i dirati ništa što je dobro, odnosno ništa što se ne može popraviti da danas izgleda bolje.

- Konkretno, predviđena je obnova stropa, koji je bio loš, a od obnove poda smo odustali jer za time nije bilo potrebe s obzirom na to da su grede iz austrijskog doba i danas jako dobre. Osim toga, teško bi se neki detalji, poput mozaika, mogli obnoviti u izvornom obliku, jer danas takvih majstora nema, pa je odlučeno da se ostavi sve što je dobro, jer bi se teško moglo učiniti boljim - rekao je prof. Brana.

Zamijenili stolariju

Doduše, nije da se baš ništa u toj prostoriji nije radilo. U sklopu obnove pročelja i u njoj je zamijenjena stolarija, a bit će uveden i novi sustav grijanja. No, njezini zidovi, mozaik oštećen za jednog od proloma oblaka, kada je zgrada još prokišnjavala, još neće biti obnovljeni. Danas prostorija izgleda puno lošije nego 1925. godine, kada je u njoj, na smrt vješanjem, osuđen Jovo Stanisavljević Čaruga, najpoznatiji drumski razbojnik s ovih prostora, koji je tijekom Prvog svjetskog rata i nakon njega sa svojom bandom, zvanom Kolo gorskih tića, sijao strah po Slavoniji, ubijajući i pljačkajući imućne vlasteline, tvorničare i obrtnike, seoske gazde...

I u modernoj Hrvatskoj kroz ovu su sudnicu prošli i prolaze neki od najpoznatijih okrivljenika, poput Vlade Zeca, umirovljenog generala Mladena Kruljca, a sada i Zdravka Mamića. Ipak, obnova zgrade osječkoga suda jedan je od boljih projekata u ovom gradu posljednjih godina jer je jedna arhitektonski vrijedna zgrada napokon dobila svoje izvorno ruho. Premda neki prigovaraju njezinoj zelenoj boji, riječ je o originalnoj boji iz razdoblja gradnje. Zaposlenicima suda, pak, jako je važno što su napokon dobili primjerene uvjete za rad. Preduvjet za to bila je 6 mil. kuna vrijedna obnova potkrovlja zgrade pa je to iskorišteno i za uređenje novih 25 kabineta te velike raspravne dvorane, smještene odmah ispod kupole koja s vanjske strane dodatno krasi zgradu.

Sve novo, osim...

- U unutrašnjosti zgrade sve je promijenjeno. Žbuka, stolarija, međukatna konstrukcija, elektroinstalacije, vodovodne instalacije, postavljeni su klima-uređaji i spušteni stropovi, a novost su rampa za invalide i dizalo. Dobili smo i suglasnost Ministarstva za novi namještaj. Obnovljen je doslovno svaki kutak 6000 četvornih metara velike zgrade, osim već spomenute dvorane - rekao je Rašić i dodao da su se, primjerice, za mozaične keramičke pločice u hodnicima morale raditi replike jer takve više nitko ne radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:17