LOKALNI IZBORI

OBRAČUN HDZ-MOST Ključne bitke vodit će se za Metković, Split i Omiš te dvije županije

HDZ u svojoj strategiji navodi kao prioritet zadržavanje vlasti u 11 županija te borbu za mjesta u velikim gradovima
 Robert Fajt / CROPIX

- Dogovor koji su HDZ i Most postigli na samom početku suradnje, a to je da pojedinačni izlazak na lokalne izbore i konkurencija na njima neće dovesti u pitanje suradnju na nacionalnoj razini, i dalje vrijedi - tvrdi jedan od vodećih HDZ-ovaca i navodi kako su trzavice koje je na lokalnom nivou već iznjedrila neformalna kampanja za lokalne izbore - očekivane.

- Sigurno će tijekom kampanje, posebno kako će se približavati izbori, tih tenzija biti još. Negdje će biti većeg, negdje manjeg intenziteta, ali se one neće prenijeti na odnose u Vladi i Saboru - uvjeren je naš sugovornik.

U HDZ-ovoj strategiji za lokalne izbore naznačeni su ciljevi ove stranke, a među prioritetima je zadržavanje vlasti u jedanaest županija gdje ju imaju i sada, borba za velike gradove te osvajanje vlasti u Splitu, Dubrovniku i Osječko-baranjskoj županiji.

Izborna baza

U stranci su svjesni da im je Dalmacija, posebno njen južni dio, osobiti izazov i to iz dva razloga. Jedan je što su to tradicionalno HDZ-ove izborne baze, a drugi što je upravo u njima političko korijenje ozbiljno pustio njihov koalicijski partner Most. Premda je postignut načelni dogovor kako lokalni izbori neće utjecati na odnose dviju stranaka u obnašanju vlasti na nacionalnoj razini, u HDZ-u, kao i u Mostu, svjesni su da to baš neće biti tako. Tim prije što izborni (ne)uspjeh Mosta u lokalnim sredinama koje su njihovo političko ishodište i iz kojih je potekla ideja novih lokalnih politika udruženih na nacionalnoj razini može biti presudan za budućnost ove mlade stranke.

Dvije pobjede

Kako je ishodište Mosta u Metkoviću (predsjednik Mosta Božo Petrov u politiku je ušao kao uspješan mladi gradonačelnik Metkovića, a Nikola Grmoja kao njegov zamjenik) tamo će biti i glavni obračun. Kao kandidatkinja Mosta na izbore za gradonačelnicu Metkovića izaći će Katarina Ujdur, a konkurencija će joj biti HDZ-ov Dalibor Milan.

Prema riječima drugog sugovornika iz HDZ-a, u toj stranci još nisu do kraja načisto koliko energije utrošiti na izborima u Metkoviću. S jedne strane smatraju da nisu bez šansi - HDZ je dvaput uzastopce u posljednjim parlamentarnim izborima odnio pobjedu u tome gradu - ali su svjesni da bi pobjeda u tome gradu bila udarac u glavu koalicijskom partneru bez čijih ruku ne mogu vladati državom. Metković je, kaže jedan naš sugovornik, glavni grad Mosta i za stranku bi gubitak izbora bio velik i iznimno bolan udarac. Pitanje je, nastavlja, kako bi se nakon toga ponašali u vlasti i koliko bi to uzdrmalo koaliciju na nacionalnoj razini. Kao veći i jači partner HDZ vrlo vjerojatno neće provoditi posebno žestoku kampanju na lokalnim izborima u Omišu, drugom mjestu koje je Mostu simbolički iznimno važno. Bitna je promjena već činjenica da HDZ neće kandidirati Ivana Škaričića koji je svojedobno, kao šef omiškog HDZ-a, žestoko provocirao Mostova Ivana Kovačića (sada ministra uprave) te ga čak uspio toliko izbaciti iz takta da je ovaj opsovao čitav HDZ u kamere javne televizije. Na predstojećim izborima u Omišu će se kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika sučeliti Jure Šaban Stanić i to najvjerojatnije s Ivom Tomasovićem koji je preuzeo upravljanje gradom nakon što je Kovačić ušao u Vladu.

Rat za Split

Borba za gradonačelnika Splita, gledano s HDZ-ove pozicije, potpuno je druga priča. U HDZ-u smatraju da će njihov Andro Krstulović Opara sasvim sigurno pobijediti na izborima i postati gradonačelnik Splita. No, Mostov kandidat Robert Pauletić doživljava se s respektom i realno je očekivati da će u Splitu doći do žešćih okršaja između koalicijskih partnera na nacionalnoj razini, posebno ako se pokaže da Pauletić ima ozbiljnije šanse.

Vlast u Dubrovačkoj i Splitskoj županiji pitanje je časti

Ozbiljnu borbu ove će dvije stranke voditi i za dvije županije, Dubrovačko-neretvansku i Splitsko-dalmatinsku. Obrana vlasti u ovim županijama je HDZ-u pitanje časti i vjerodostojnosti u političkom oporavku nakon pada Vlade i odlaska Tomislava Karamarka, a Mostu je to pitanje političkog potvrđivanja, to prije što će na izborima kandidirati dvojicu najprepoznatljivijih članova stranke. Tako će Nikola Grmoja biti protukandidat HDZ-ovcu Nikoli Dobroslaviću koji će braniti poziciju dubrovačko-neretvanskog župana, a Miro Bulj bit će kandidat za splitsko-dalmatinskog župana gdje će pokušati ugroziti poziciju HDZ-ova Zlatka Ževrnje. Grmoja se već dulje priprema za lokalne izbore i Most nastupa s njim kao gotovo sigurnim pobjednikom izbora. Bulj je pak jedan od najprodornijih političara Mosta, poznat po tome da ne preza od izravnih sukoba i konfrontacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:29