BAJIĆ ĆE ISPITATI SVE

Obrat u AFERI PATRIA: Bečanin progovorio o mitu za Hrvate!

Wolfgang Riedl, posrednik finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila AMV 8x8 u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, austrijskim policijskim istražiteljima naveo je imena osoba u Hrvatskoj kojima je davao mito kako bi finska kompanija dobila posao u Hrvatskoj.

Njegov iskaz proslijeđen je USKOK-u koji je od kriminalističke policije zatražio provjeru i razgovor s osobama koje je Riedl spomenuo, saznaje Jutarnji list.

Istovremeno, USKOK je, kako doznajemo, od Ministarstva obrane prije nekoliko dana zatražio apsolutno svu dokumentaciju vezanu uz proces nabave oklopnih vozila za Oružane snage. Zatražena je i deklasifikacija svih dokumenata s oznakom tajnosti i njihova dostava istražiteljima.

Prema dostupnim informacijama, Riedla su ispitali istražitelji zajedničkog austrijsko - hrvatsko - finskog policijskog tima, osnovanog prošle godine, koji istražuje prodaju vozila Hrvatskoj. Prema dostupnim podacima, Riedl je nedavno ispitan, a zasad nema podataka koliko je osoba u Hrvatskoj optužio i o kome je točno riječ.

Ovo je drugi važni događaj u istrazi o prodaji oklopnih vozila Hrvatskoj koji provode policije triju zemalja. Krajem siječnja ove godine finska policija uhitila je Reija Niittynena, službenog zastupnika Patrije za Hrvatsku i Sloveniju, pod sumnjom za primanje mita. Finski sud je tada objavio da je Niittynen uhićen zbog događaja koji se zbio u siječnju 2005. u Helsinkiju. To je prva osoba koja je uhićena zbog prodaje finskih vozila Hrvatskoj.

Kriminalno udruživanje

Hrvatski ministri obrane potpisali su dva ugovora o kupnji oklopnih vozila. Prema dostupnim informacijama, istražuje se ugovor iz 2007. o kupnji 84 vozila, vrijedan 112 milijuna eura koji je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević.

Austrijskog državljanina Wolfganga Riedla austrijsko tužiteljstvo tereti za kriminalno udruživanje, poreznu utaju, industrijsku špijunažu i potkupljivanje u sklopu prodaje finskih oklopnih vozila Sloveniji. Patria je u veljači 2007. godine Riedlu doznačila 3,6 milijuna eura, a Riedl je sljedeći dan dio te svote doznačio svom partneru Walteru Wolfu.

Riedla austrijsko tužiteljstvo tereti i da je 900 tisuća eura mita navodno osobno predao Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše. Riedla je prema dostupnim informacijama 2005. godine Patrija angažirala i za posao zastupanja u Hrvatskoj. U kolovozu te godine Riedl je spomenutom Reiju Niittynenu uputio mail u kojem predlaže provizije za posrednike u Sloveniji, ali i Hrvatskoj.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:16