BIZARNA SITUACIJA

Obustavljena velika potraga kod Dubrovnika: ‘Sankcije? Neće ih biti! Objasnit ću vam zašto...‘

Potraga za nestalim osobama trajala je od jučer. Akciju je vodila Lučka kapetanija uz pomoć policije
 Tonci Plazibat /Cropix

Nakon što je na otoku Lokrumu, na kopnu, a ne u moru, pronađen kajak sa svom opremom, obustavljena je potraga za kajakašima jer se, kako je novinarima danas rekao lučki kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez, pretpostavlja da kajak uopće nije bio u moru, pa tako ni kajakaši.

- Najnovije informacije su da je na Lokrumu nađen kajak dvosjed s kompletnom opremom što daje za pretpostavku da taj kajak uopće nije bio u moru i da su osobe normalno s linijom s Lokruma došle u grad - rekao je Kekez u izjavi novinarima dodavši da je potraga zbog toga obustavljena.

image

Mato Kekez

Anton Hauswitschka/DV

- Tragalo se za osobama, ali kajak nije nađen. Kajak je uredno nađen u kraju, taj kajak nije bio u moru, istaknuo je lučki kapetan Kekez, a prenosi Dubrovački vjesnik..

image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix

Izjavio je kako ne znaju tko su izletnici s kajaka budući da iznajmljivači nisu dužni prikupljati popis izletnika te da su ovi, za koje se mislilo da su nestali, privatno iznajmili kajake bez vodiča.

- Išlo se s više lokacija, bilo ih je od više iznajmljivača... Bilo je 19 kajaka, neki su od njih dvosjedi - dodao je Kekez i pojasnio kako za eventualne sankcije prema bilo kome od aktera pomorske nezgode nema temelja:

- Nemamo propisano ništa jer su kajaci legalno iznajmljeni. Korisnici su to uredno platili, izašli na more, njihov je rizik. Jedino što su putnike trebali uputiti na vremenske neprilike, mi ne znamo jesu li to učinili - kazao je Kekez, a na pitanje znači li to da se ovakva situacija može ponoviti odgovorio je potvrdno.

- Mi možemo dati prijedloge da se poveća sigurnost, no nitko ne može jamčiti da će se ovakva situacija dogoditi već danas.

- Kajaci imaju pravo ploviti i plovnim putem, ali 500 metara od obale - zaključio je dubrovački lučki kapetan.

image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix
image
Tonci Plazibat /Cropix

Podsjetimo, jutros je nastavljena potraga za još dvoje kajakaša za koje su smatralo da su nestali jučer u moru kod Lokruma. Jučer ih je spašeno devetero.

Akciju je vodila Lučka kapetanija uz pomoć policije i svih raspoloživih službi.

Potragom je bilo obuhvaćeno područje kod otoka Lokruma, kao i akvatorij ispred stare gradske luke i Pila na području Dubrovnika, a zatim i dio Koločepskog kanala prema otoku Koločepu, Orašcu i Zatonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:09