NOVA PRAVILA

OD PETKA SE NA GRANICI SA SLOVENIJOM I MAĐARSKOM OČEKUJU GUŽVE, KOLONE I ZASTOJI Kontrole će biti temeljite i rigorozne, za Uskrs bi mogao biti kaos

 Goran Šebelić / CROPIX

Od petka 7. travnja na ulazu i izlazu iz Hrvatske započinje temeljita granična kontrola svih putnika bez obzira na njihovo državljanstvo te njihovih vozila.

S obzirom na to da počinje primjena nove uredbe EU o jačanju kontrole vanjskih granica i promijenjenog zakonika o schengenskoj granici, na graničnom prijelazu nitko više neće biti privilegiran s obzirom na državljanstvo, rečeno nam je u Ravnateljstvu policije.

Očekuju gužve

S obzirom na primjenu novih pravila, na svim graničnim prijelazima očekuju se gužve i zastoji, odnosno kolone. Temeljita granična kontrola obuhvaća kontrolu putnih dokumenata optičkim čitačem kojim će biti provjereni u schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te odgovarajućim zbirkama podataka nacionalne policije. Osim toga, svako vozilo koje prilazi graničnom prijelazu bit će podvrgnuto skeniranju registarskih pločica na daljinu i potom će ih se “provući” kroz bazu podataka.

Osigurati protočnost

Na pojedinim graničnim prijelazima hrvatski i slovenski granični policajci rade jedan do drugoga, ali bez obzira na to svaki od njih će sa svojim uređajem i u svojoj bazi morati pregledati putne dokumente. Ovakva detaljna kontrola primjenjivat će se na svim cestovnim i željezničkim prijelazima te u zračnim i pomorskim lukama. Kako neslužbeno saznajemo, u Ravnateljstvu policije se već dulje pripremaju za ovaj posao te će na graničnim prijelazima biti angažiran mnogo veći broj policijskih djelatnika i tehnike kako bi se pokušala ostvariti što je veća moguća protočnost prometa. Hrvatska policija usko surađuje s kolegama iz Slovenije i Mađarske u tom pitanju, no teško je očekivati da će se izbjeći gužve.

Ove mjere pojačane sustavne kontrole vanjske i schengenske granice svih putnika uvedene su kao reakcija na terorističke prijetnje u Europi u zadnjih godinu-dvije, ali i zbog mogućeg očekivanog povratka džihadističkih boraca koji se bore na strani ISIS-a u Europu.

Uprava slovenske policije je objavila da raspolažu dovoljnim kadrovskim i tehničkim kapacitetima za obavljanje granične kontrole po novim standardima, ali ne isključuje povremena čekanja i nastanak kolona pri ulasku i izlasku iz Slovenije, osobito u dane vikenda i praznika, kad je promet najgušći. No, u Policijskom sindikatu Slovenije tvrde kako to nije točno te da nije osiguran dovoljan broj ljudi ni tehničkih sredstava za ovakav pojačani obim posla. Stoga u sindikatu očekuju da će se na graničnim prijelazima s Hrvatskom stvarati velike kolone i gužve. Pogotovo na takav scenarij upozoravaju u vrijeme blagdana i predstojeće turističke sezone. Prvi veliki prometni čepovi na granici, zbog primjene ove uredbe, očekuju se u vrijeme skorašnjih uskrsnih blagdana. Da slovenska policija na graničnim prijelazima ne namjerava pojačati broj službenika u vrijeme turističke sezone potvrdili su službeno i u tamošnjoj Generalnoj policijskoj upravi.

Putnicima se pak savjetuje da prije odlaska prema graničnom prijelazu provjere status svojih dokumenata, posebno ako su u zadnje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima točno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka. Nadalje, da provjere jesu li njihovi putni dokumenti valjani, informiraju se o stanju o stanju na graničnim prijelazima prije polaska na putovanje, izaberu granične prijelaze s manjom frekvencijom prometa ili da kreću na putovanje u dijelovima dana i tjedna kada su gužve uobičajeno manje, izbjegnu putovanje tijekom vikenda i, naravno, da budu strpljivi i slijede upute policijskih službenika na graničnim prijelazima i unutar zemlje.

Zabranjeni predmeti

Prema procjenama, velike gužve se mogu očekivati i na ulasku u Hrvatsku iz Srbije i Bosne i Hercegovine. BiH mediji upozoravaju kako putnici na ulasku u Hrvatsku moraju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU, da moraju imati putovnice koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka. Zabranjeno je prenositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode. Voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce su dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Što će se sve ubuduće kontrolirati prilikom prelaska državne granice

- skeniranje registarskih pločica vozila i provjera u bazi podataka

- skeniranje putnih isprava svih putnika bez obzira na državljanstvo

- provjera podataka u schengenskom informacijskom sustavu (SIS)

- provjera podataka u Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima

- provjera u bazama nacionalne policije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:19