SKANDAL U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU

Odbila troje stručnjaka i za šefa Arhiva stavila novinara

 Goran Mehkek/CROPIX

“Nema sumnje, vaš izbor ili vaša nemoć da se suprotstavite neopravdanim političkim lobijima rezultirala je političkim imenovanjem. Svojim izborom ili, pak, nemoćnim popuštanjem političkim lobijima potvrdili ste kako je i ovaj natječaj samo jedna u nizu odigranih farsi”, napisao je Andrei Zlatar Violić, ministrici kulture, Dražen Kušen.

Kušen je jedan od troje stručnih kandidata koji nisu prošli na natječaju za ravnatelja osječkog Državnog arhiva: ministrica je imenovala Sinišu Bjedova, bivšeg novinara i dojučerašnjeg voditelja SOS Zajednice mladih u Osijeku.

U kuloarima se priča da je HNS-ova ministrica Bjedova izabrala nakon što su za njega lobirale stranačke kolege iz Osijeka, među kojima i potpredsjednik Ivan Vrdoljak.

Struka u šoku

Imenovanje je izazvalo buru u stručnoj javnosti s obzirom na to da je ministrica iz utrke eliminirala troje kandidata koji godinama rade u Državnom arhivu i udovoljavaju svim stručnim kriterijima za mjesto ravnatelja. Uz Kušena, riječ je o Meliti Rončević, koja je zadnjih mjeseci bila i v.d. ravnatelja, te Vesni Božić-Drljača. Ministrica se prigodom odabira poslužila stavkom iz članka 54. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima koji dopušta da se “iznimno za ravnatelja može imenovati osoba koja nije položila stručni ispit iz arhivske struke”.

- Imena su ovdje irelevantna. Čitajući ranije ministričine komentare i intervjue te na temelju njezina kritičkog stava i intelektualne razine, očekivao sam da će odabrati nekoga od tri kandidata iz struke. Ovakvim je postupkom ponizila arhivsku struku, dostojanstvo znanja i kompetencija koje je netko stekao svojim radom, ponizila je stručne natječajne kandidate osobno te u konačnici odbacila logiku i zdrav razum. Zato se o ovome treba raspravljati. Zanima me zašto je i na temelju čega ministrica eliminirala tri stručna kandidata da bi postavila četvrtoga koji udovoljava zakonskoj odredbi koja dopušta iznimnost. Svaka logika i zdrav razum nalažu da bi ta iznimnost došla u obzir kada ne bi bilo drugih kandidata. Riječ je o apsurdu jer se u istom članku u prethodnom stavku traži da ravnatelj ima položen stručni ispit, a onda se u sljedećem stavku praktički kaže da ravnatelj može biti i vježbenik - ističe Kušen, koji je uzgred prošle godine i doktorirao arhivistiku.

Razumije gnjev kolega

Bjedov tvrdi da nije član niti jedne stranke, a u svom imenovanju ne vidi ništa sporno.

- Ne mogu komentirati svoje imenovanje, ali razumijem kolege koji su nezadovoljni. Javio sam se na natječaj jer sam smatrao da udovoljavam kriterijima. Po zanimanju sam profesor hrvatskog jezika i književnosti, a trenutno sam na postdiplomskom doktorskom studiju i radim doktorat na temu ‘Povijest, kultura i književnost grada Osijeka’, tako da mi arhivistika i nije tako strana kako se misli - rekao je Bjedov.

Politička pozadina

Kušenu ovo, uz neke druge kandidate, nije prvi put da nije prošao na natječaju za ravnatelja osječkog Arhiva. Natječaji i rješenja koja su zadnjih godina imala političku pozadinu kulminirali su prije nešto više od godinu dana, kada je tadašnji ministar kulture Jasen Mesić ponovno za ravnatelja odabrao Stjepana Sršana, iako je prešao i dobnu granicu od 70 godina.

No, kako je Sršan bio HDZ-ovac, još je jednom izabran, a onda je prije nekoliko mjeseci pod pritiskom nove vlasti podnio ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:48