REKROATIZACIJA NAFTNE KOMPANIJE

ODLAZI LI DOISTA MARTINA DALIĆ IZ VLADE I KAKVE SU ŠANSE DA HRVATSKA OTKUPI INU PRODAJOM DIJELA HEP-a 'Od modela će se vjerojatno odustati'

Čak ni dio HDZ-ovaca ne vjeruje da će Vlada provesti plan otkupa dionica prodajom HEP-a
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je premijer Andrej Plenković izostavio potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić iz Savjeta za pregovore s MOL-om oko mogućeg otkupa dionica Ine, u javnosti su se pojavila nagađanja kako bi ona mogla napustiti Banske dvore.

Dalić je, naime, ne samo zadužena za to područje u Vladi nego je i najglasnije zagovarala i predstavljala model prodaje 25 postio dionica HEP-a kojima bi se otkupila Ina.

Model otkupa

- Kao što je premijer rekao još na Badnjak, model otkupa Ine je razrađen tako da ne povećava javni dug.

U tom kontekstu postoji i model inicijalne javne ponude HEP-a. Do danas nisam čula bolji model - kazala je nedavno Dalić.

I sam Plenković je u više navrata tvrdio kako je to najbolji model.

- Od svega što smo čuli, još nisam čuo ni jedan bolji i učinkovitiji model bez stvaranja javnog duga od ideje inicijalne javne ponude 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

Oni koji poznaju korporativno upravljanje znaju da upravo na taj način hrvatska država kao stopostotni vlasnik HEP-a i sa 75 plus 1 dionicom zadržava sva prava u upravljanju HEP-om bez ikakve prodaje nacionalnog bogatstva - ponovio je ovih dana Plenković.

A sada će umjesto zagovornice te ideje Martine Dalić, o privatizaciji HEP-a i kupnji Ine odlučivati Davor Stier, Slaven Dobrović, Goran Marić, Zdravko Marić, Tomislav Ćorić, Ante Šprlje i Ante Čikotić - osmeročlani Savjet na čijem je čelu premijer Andrej Plenković. Ne iznenađuje stoga što su se u kuloarima i medijima odmah pojavile informacije kako bi Dalić uskoro zbog toga mogla podnijeti ostavku.

Sumnja

No, izvori bliski premijeru Plenkoviću kažu kako ne vjeruju da bi u ovom trenutku došlo do njene ostavke te da Dalić nije u Savjetu zato što je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odlučilo pokrenuti postupak protiv Dalić s obzirom na to da je njen suprug Niko član Uprave Ine, a da oni žele otkloniti bilo kakve sumnje.

- To je dogovor, da Dalić ne sudjeluje u bilo kakvom procesu oko Ine i MOL-a. Štoviše, ona je to sama predložila - uvjerava izvor iz HDZ-a blizak predsjedniku Vlade. Ističe pak kako će Dalić i dalje sudjelovati u tome kako namaknuti sredstva za Inu, bilo da je riječ o HEP-u ili o nekom drugom modelu koji se razmatra.

Izvori iz HDZ-a pak kažu kako će se, s obzirom na sve kritike, na kraju vjerojatno odustati od modela HEP, a neki od istaknutih članova stranke uvjereni su čak da od vraćanja Ine neće biti ništa.

- Cijela ta priča je nerealna, od samog početka. A ako Mađari ostanu tvrdi u svojim zahtjevima i budu inzistirali na uloženom, cijela priča će vjerojatno propasti bez obzira na model - kazao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:22