OŠTRA KONKURENCIJA

Odmor u Hrvatskoj tri puta skuplji. Grčka nudi apartmane u kojima ćete 10 dana ljetovati za 450 kuna!

Dok stotine hrvatskih hotela radi s 30% kapaciteta, u Grčkoj možete unajmiti apartman za 6 eura po osobi dnevno

Turistički ushit koji je zahvatio priobalje krajem travnja i prvih dana svibnja, kada su uskrsni blagdani udvostručili broj gostiju u zemlji, naglo je utihnuo već u drugom tjednu svibnja jer se malo koji hotel na Jadranu može trenutačno pohvaliti dobrim rezervacijama dolazaka, a stotine hotela trenutačno rade s tek tridesetak posto popunjenosti kapaciteta - piše Slobodna Dalmacija.

Ukratko, svibanj, koji je najavljivan kao mjesec na kojemu će se “lomiti” uspješnost cijele sezone jer nema niti jednog blagdana ni školskih praznika u Europi, do sada je donio ono što se i očekivalo – malobrojne goste, lošu popunjenost i poluprazne hotele. Čini se kao da je ove godine to turistički mjesec za koji trenutačno svi u Hrvatskoj jedva čekaju da što prije završi.

Istodobno je mediteranska konkurencija, suočena s istim problemima, odlučila goste pridobivati cijenama. Grčka je tako ovih dana ponudila apartmanski smještaj u Sitoniji i manjim mjestima toga poluotoka za nevjerojatnih 6 eura dnevno!! Toliko, naime, stoji krevet dnevno po osobi u studio-apartmanu u Toroni, Kalamitsi, Sarti, Neos Marmarasu...

Preračunato, dvanaestodnevni smještaj u apartmanu u svibnju u Grčkoj s autobusnim prijevozom (iz Srbije, Mađarske, Bugarske) može se naći za samo 78 eura. Naravno, treba do Grčke doputovati, a treba se i hraniti na odmoru...

Pa ipak, svi portali i oglasi “zvižde” od tih nevjerojatnih ponuda kojima Grčka pokušava nadoknaditi velike minuse iz lanjske godine i ovogodišnje predsezone.

- Grčka je značajno snizila cijene na mnogim tržištima, a kada se ide u takvu borbu za goste, onda to mora biti najmanje 20 posto. Zato su veliki popusti jedino na što oni privlače pažnju tržišta. Ali, Hrvatska u toj priči nema što tražiti, jer te cijene mi ne možemo i ne trebamo pratiti.

- Problem je, međutim, što se kod nas mnogi sada bave analizom turističkog prometa u svibnju umjesto da rade punom snagom na prodaji listopada koji ima još puno mogućnosti. I svibanj je dobar tamo gdje ima osmišljene ponude i ciljano se ide prema skupinama koje sada putuju, pa trenutačno u Poreču imamo 27 grupa seniora i biciklista. Ne možete prodavati odmor u svibnju obiteljima s djecom i onda se čuditi lošoj prodaji, kada se zna da je to mjesec bez školskih praznika - kaže Selimir Ognjenović, direktor ID Riva Toursa.

Kada se zna da se u Hrvatskoj smještaj u apartmanu ne može dobiti ispod 15-20 eura dnevno po osobi, dok je najniža cijena hotelskog polupansiona u predsezoni 25-30 eura dnevno, uz dodatak za troškove prijevoza, jasno je o kolikim se razlikama radi.

- Nama na Korčuli svibanj je katastrofalno loš u alotmanskim ugovorima iako su cijene vrlo niske, ali ni to nije privuklo goste, a otvorili smo gotovo sve hotele - kaže Jure Vlašić, direktor tvrtke “Hoteli Korčula”.

Istodobno u hotelima Brela, Tučepa, Bola i Starigrad Paklenice, koji su u vlasništvu “Bluesun” hotelske grupacije, situacija je značajno bolja.

- Nama je svibanj bolji nego lani. Ne slažem se s tim da se sezona “lomi” na svibnju, imamo mi još uvijek puno prostora za rast, posebno u posezoni. Osim toga, važno je i s kakvim cijenama se nešto prodalo, a ove godine mi nemamo velike potrebe za akcijama i snižavanjima pa će to za poslovanje biti ključno - govori Marin Brbić, direktor prodaje “Bluesun hotela”.

IZVORNI ČLANAK PROČITAJTE NA STRANICAMA SLOBODNE DALMACIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:44