NAPRAVILI IZRAČUN

OGORČENI UGOSTITELJI 'Na jednoj kavi s mlijekom koja košta osam kuna sada zaradimo 63 lipe. Pogledajte što će se dogoditi s novim PDV-om'

Ilustracija
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Predstavnici Ceha primorsko-goranskih ugostitelja i turističkih djelatnika svoje će argumente protiv povećanja PDV-a sa sadašnjih 13 na 25 posto danas prezentirati saborskom Odboru za turizam, javlja Novi list.

Kako doznajemo od predsjednika ovog Ceha Igora Stangera, zasad će se protiv ovakvog prijedloga porezne reforme nastojati boriti razgovorom i argumentima, a prosvjedna akcija u vidu zatvaranja svih lokala na nekoliko sati i dalje stoji kao opcija.

U Cehu primorsko-goranskih ugostitelja i turističkih djelatnika napravili su i analizu učinka ovakvog porasta stope PDV-a koji će, kako tvrde, ugroziti egzistenciju brojnih obrtnika-ugostitelja.

Za primjer su tako uzeli virtualni ugostiteljski objekt koji posluje u Rijeci, uz zadane parametre od 6.500 kuna mjesečne najamnine, tri zaposlena i dnevni promet od 300 kava s mlijekom po cijeni od 8 kuna. Njihova računica iskazuje da vlasnik ovog pojednostavljenog objekta, nakon što od cijene kva s mlijekom od 8 kuna odbije sve troškove koje ima, ima zaradu od 0,63 kune po svakoj kavi. U opciji PDV-a od 25 posto, njihov izračun iskazuje da bi, uz zadržavanje postojeće cijene makjata od 8 kuna, to generiralo dodatno opterećenje od 67 lipa po kavi, odnosno neto gubitak od 4 lipe po kavi ili na godišnjoj razini 4.380 kuna vlasniku ovakvog objekta. Istovremeno, povećanje cijene na 9 kuna rezultiralo bi padom prodanih kava za 12 posto.

U dokumentu, koji su dostavili saborskim zastupnicima, Ceh primorsko-goranskih ugostiteljskih djelatnika pozabavio se i odgovorom na argument kontra strane, a to je da cijene ugostiteljskih usluga nakon rasterećenja i promjene stope PDV-a, prvo na 10, a potom na 13 posto, nisu značajnije pale. Ističu kako takav argument treba sagledati u širem vremenskom razdoblju i činjenici da cijene usluga u ugostiteljstvu nisu bitnije rasle u posljednjih deset godina, premda su ulazni troškovi materijala, režija, najma i plaća pritom značajno poskupjeli. Drugim riječima, inflacija im je pojela tu razliku u cijeni koju je snižena stopa PDV-a balansirala, prenosi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:31