OŠTRO OSUĐUJU POTEZ ČELNIKA NA PRISAVLJU

Ogranak HND-a na HTV-u: Smjena Zorana Šprajca je nelegalna i netransparentna

'Možda odgovor za nelegalnost donošenja Odluke Uprave možemo tražiti u činjenici kako je „sporni" prilog puna dva i pol sata prije emitiranja odobrio glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević.'
 Neja Markičević/CROPIX

Povodom smjene urednika Središnjeg Dnevnika na HTV-u Zorana Šprajca zbog javnog odgovora Programskom vijeću o spornom emitiranju priloga o padu Vukovara oglasili su se i iz HND-ovog ogranka na HTV-u .

Ogranak HND-a oštro osuđuje smjenu urednika središnjeg Dnevnika HTV-a Zorana Šprajca i Stipe Alfiera, te izricanje mjere Opomene pred otkaz Zoranu Šprajcu, nazvavši je nelegalnom i netransparentnom.

Kao odgovor za nelegalnost donošenja Odluke Uprave Ogranak HND-a traži u činjenici kako je "sporni" prilog puna dva i pol sata prije emitiranja odobrio glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević.

Cijelo priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u prenosimo u cijelosti:

Ogranak HND-a na HTV-u oštro osuđuje nelegalnu i netransprantnu smjenu urednika središnjeg Dnevnika HTV-a Zorana Šprajca i Stipe Alfiera te izricanje mjere Opomene pred otkaz Zoranu Šprajcu.





Naime, provjeravajući navode iz hitre i hitne Odluke Uprave HTV-a, potvrđeno nam je da ni Zoran Šprajc ni Stipe Alfier nisu pozvani na očitovanje ni u Pravnu službu, ni pred Etičko povjerenstvo, iako se u obrazloženju Uprave tvrdi kako je Zoran Šprajc povrijedio stavke iz Etičkog kodeksa HRT-a.





Možda odgovor za nelegalnost donošenja Odluke Uprave možemo tražiti u činjenici kako je „sporni“ prilog puna dva i pol sata prije emitiranja odobrio glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević.





Pred brojnim je svjedocima neke dijelove „Šprajcova obraćanja„ sam prekrajao te potom dao i odobrenje za njegovo objavljivanje. Zašto je i kada promijenio mišljenje, sad bi sam mogao objasniti javnosti.





Uprava HRT, pak, javnosti bi trebala odgovoriti zašto i po kojem kriteriju i glavni urednik HTV-a i v.d. glavnog urednika IP HTV-a ne odgovaraju zbog, kako stoji u njihovu priopćenju javnosti „neprimjerenog i neprofesionalnog“ čina urednika središnjeg Dnevnika HTV-a.









Ogranak HND-a na HTV-u ponovno upozorava na dvostruke kriterije Uprave i Ravnateljstava HRT-a. Zanimljivo je kako Uprava HRT-a spornim nije doživjela, a kamoli da je promptno smijenila donedavnog ravnatelja HTV-a Mislava Stipića, trenutno na funkciji glavnog tajnika HTV-a, kada se on u travnju 2011., u središnjem Dnevniku HTV-a, obračunao s predsjednicom NO HTV-a Silvijom Luks.





Ogranka HND-a na HTV-u smatra da nijedan urednik Dnevnika ne smije program javne televizije privatizirati i obračunavati se ni sa kim, pa ni s članovima Programskog vijeća HRT-a, čak i kad oni krše ovlasti koje su im na raspolaganju.





No, to ne umanjuje nelegalnost i ishitrenost Odluke Uprave HTV-a koja istodobno, usprkos prošlotjednom traženju Ogranka HND-a pri HTV-u da se Hloverka Novak Srzić ukloni s ekrana uslijed optužbi Vladimira Šelebaja da je radila za konkurentsku televiziju, što su podržali članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a Ivo Goldstein, Nada Zgrabljić-Rotar i Silvija Luks, ništa nije poduzela da bi riješila tu, sigurno važniju „zloupotebu prostora javne televizije“.





Sve je još jedna potvrda krajnjeg neprofesionalizama unutar Informativnog programa HTV-a za koji najodgovornijim držimo v.d. urednika tog programa Dražena Miočića.





za Ogranak HND-a na HTV-u





Elizabeta Gojan, predsjednica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:15