ZLOPORABA POLOŽAJA

Okončana afera Vrtovi sunca: Tvrtka Dubrovačko primorje državi će morati vratiti 64 milijuna kuna

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku Ivan Besjedica i dubrovački poduzetnik Pero Vićan danas su u aferi "Vrtovi sunca" uvjetno osuđeni na deset mjeseci zatvora, dok su poduzetnici Antun i Antoan Kralj te sudac Pero Miloglav oslobođeni optužbi.

Vićanova tvrtka "Dubrovačko primorje" državi će motati vratiti gotovo 64 milijuna kuna. To je po odluci sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda protuvrijednost zemljišta koje je Besjedica kao zemljišno-knjižni sudac u Dubrovniku na Vićanov nagovor ilegalno upisao u vlasništvo njegove tvrtke.

Vićan je po mišljenju suda Besjedicu potaknuo da njegovoj tvrtki upiše vlasništvo na svim nekretninama na lokaciji Vrtovi sunca, što je Besjedica i učinio iako je u spisu imao rješenje je privatizirano tek 62.500 četvornih metara zemljišta, a još 150 tisuće četvornih metara nije.

Kako su osuđeni uvjetno Vićan i Besjedica desetomjesečnu zatvorsku kaznu neće odslužiti ako u iduće tri godine ne počine novo kazneno djelo.

Obrazlažući presudu Besjedici za zlouporabu položaja i ovlasti, predsjednica sudskog vijeća Koraljka Bumči kazala je da mu u prilog ide niz olakotnih okolnosti te da je njegovo ponašanje bilo eksces s obzirom da ranije nije bio osuđivan. Kako ga je Vićan poticao na nedjelo obojici je izrečena jednaka kazna.

Svih optužbi oslobođeni su bivšeg predsjednik Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav te poduzetnici Antun i Antoan Kralj, koje se zajedno s Besjedicom teretilo po drugoj točki optužnice.

USKOK je Miloglava teretio da je 2007. na poticaj vlasnika građevne tvrtke "Konel" Antuna i Antoana Kralja zlorabio položaj kako bi, zajedno s Besjedicom, s "Vrtova Sunca" skinuli plombu sa zabilježbe spora te tako tvrtki "Dubrovački Vrtovi Sunca" omogućili dizanje založnog zajma od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka "Konel" naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u "Vrtovima Sunca".

I dok tužiteljstvo nezadovoljno presudom i najavaljuje žalbu Vrhovnom sudu čak i na osuđujući dio presude, obrana ističe da je sud oslobađajućom presudom došao do "jedine moguće odluke".

"Pokazalo se da je podizanje optužnice protiv Miloglava bilo ishitreno i da nije imalo utemeljenja. Što se njega tiče on je ostao bez dužnosti predsjednika Županijskog suda koju je časno obnašao i više je nikad neće moći obnašati. Oslobađajuća presuda samo je djelomična rehabilitacija", kazao je njegov odvjetnik Rajko Mlinarić.

Besjedicin odvjetnik Ante Madunić tvrdi da je njegovom klijentu, osuđujućom presudom zbog postupaka koji su devedesetih godina radili na mnogim sudovima, karijera nakon 30 godina rušena do kraja.

"Ako bi se ovakva odluka potvrdila na Vrhovnom sudu otvorila bi se Pandorina kutija i niti jedan sudac ne bi bio siguran da se protiv njega neće kad tad voditi postupak zbog odluka koje donosio", kazao je Madunić. Ustvrdio je da su u vrijeme te odluke i mnogi drugi suci donosili slične presude.

"Iz kazne zaključujem da ni ovo vijeće nije bilo sigurno u svoju odluku pa je donijelo kompromisnu presudu", ustvrdio je Madunić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:26