EKSPERTI O UBOJSTVU

‘Ono što znamo ne ukazuje na likvidaciju, ali u ovom slučaju ipak ima nekih jako čudnih stvari...‘

Zašto je pucao toliko puta? Pa taman da se radilo o samoobrani nema potrebe pucati četiri puta - kaže poznati stručnjak.

Ritz klub i ubijeni Tomislav Sabljo

 /Cropix

Naguravanje Tomislava Sablje i redara noćnog kluba "Ritz" Kristijana K., koje je završilo ubojstvom Sablje, nakon što je redar u njega ispalio četiri metka iz pištolja, naši poznati kriminalisti i stručnjaci za sigurnost vide kao pretjerano nasilan čin, ali ne i kao smaknuće koje bi ukazivalo na obračun dviju kriminalnih skupina.

- U svemu što smo dosad doznali o tom ubojstvu nema nikakvih pokazatelja koji bi ukazivali na to da je riječ o prikrivenom smaknuću. Ne vidim pokazatelje koji bi sugerirali da se radi o likvidaciji - kaže za Jutranji list stručnjak za sigurnost i bivši policijski kriminalist Željko Cvrtila.

Dodaje kako u ovom slučaju ipak ima nekih čudnih stvari.

- Prvo, taj redar je zaštitar i iskusan judo borac dobre fizičke spreme. Zašto je išao pucati u čovjeka, i to četiri puta? Pa taman da se radilo o samoobrani nema potrebe pucati četiri puta. Obično se u samoobrani puca samo jednom, a on je kao zaštitar prošao obuku u kojoj se uči da se pucanjem osobu koja vas ugrožava ne ubija, nego onesposobljava pucanjem u nogu ili ruku. Tako da tu imamo neke detalje koji bi mogli mirisati na nešto više od slučajnog obračuna koji je rezultirao ubojstvom. No, ponavljam, za sada ne vidim pokazatelje koji bi ukazivali na likvidaciju - kaže Cvrtila.

Slično razmišlja i Mate Laušić, priznati stručnjak za sigurnost i šef osiguranja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- Kao prvo, vidimo da su obojica imali oružje. A od grube riječi preko šake do pištolja nije dugačak put. Očito je to bio verbalni sukob koji je prerastao u tjelesni, nakon čega je došlo do pucnjave. A zašto je došlo do verbalnog sukoba, to zasad ne znamo. Međutim, ono što mene uvijek smeta je to što osobe s debelim policijskim dosjeima hodaju s oružjem. Mora se pojačati nadzor nad osobama iz kriminalnog svijeta. Tada možeš prevenirati ovakve obračune - kaže Laušić.

Magistar kriminalistike Dubravko Klarić kaže kako po svemu što je dosad pročitao u medijima sinoćnje ubojstvo ne bi okarakterizirao kao obračun kriminalnih skupina.

- Mislim da se ne radi o obračunu dviju kriminalnih grupa. Ono što dosad znamo ukazuje na to da je riječ o konfliktnoj situaciji koja je eskalirala do upotrebe vatrenog oružja i ubojstva. Sam povod za sinočnji napad bio je neki pretdeliktni odnos koji između žrtve i počinitelja uvijek postoji. Bilo da se radi o ubojstvu ili nekom drugom nasilnom činu. Što je prethodilo sinoćnjem događaju, koja je motivacija dovela do takvog nasilja, ovoga časa ne možemo znati. Žrtva i počinitelj sinoćnjeg kaznenog djela očito su osobe sklone nasilju i jasno je da mogu posegnuti za vatrenim oružjem ako ga imaju kod sebe - rekao je za Jutarnji list Dubravko Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:35