ČEKA SE INSPEKCIJA

OPAČIĆ O SLUČAJU U VINKOVCIMA ‘Nije bilo druge, pa tko želi posvojiti troje djece?’

Udomitelji su i dalje očajni, razdvajanje braće smatraju neljudskim i okrutnim
Zagreb, 220913.Opcinski sud.U povodu obiljezavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad zenama potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i Mladih Milanka Opacic polozila je vijenac i lampion pred sudnicom u Opcinskom gradjanskom sudu u Zagrebu. Ovaj dan obiljezava se s osnovnim ciljem da se drustvo senzibilizira na problematiku nasilja te kao dan sjecanja na tragicno ubojstvo triju zena, te teskog ranjavanja zapisnicarke suda prilikom odrzavanja brakorazvodne parnice 22. rujna 1999. godine.Na fotografiji: Milanka Opacic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Ovaj bi tjedan socijalna inspekcija trebala provesti nadzor u Centru za socijalnu skrb u Vinkovcima kako bi se utvrdilo jesu li stručnjaci postupili u skladu s najboljom praksom i vodili se najboljim djetetovim interesom pri posvojenju trojice braće u dobi od četiri, šest i sedam godina, koje su sredinom listopada dali na posvojenje u tri različite obitelji u tri različita grada.

Sporan način

Udomitelji tvrde da nisu ni znali da će djeca toga dana ići na posvojenje, s posvojiteljima nisu progovorili ni riječ, a djeca su, a da ih nisu pripremili, razdvojena i od udomitelja i međusobno.

Međutim, ministrica socijalne politike Milanka Opačić danas je, na zahtjev da komentira slučaj, izjavila da generalno imamo problem jer javnost nikada nije zadovoljna.

- Kada nemamo posvojenje, onda se pita zašto ga nemamo, a kada imamo posvojenje, onda se kaže zašto ste na taj način posvojili - rekla je novinarima, ustvrdivši da u ovom slučaju “drugačije nije bilo moguće jer je vrlo teško naći roditelje koji žele posvojiti troje djece koja nisu baš jednostavna za daljnji odgoj”.

Nisu prva djeca

Udomitelji su i dalje očajni. Kažu da su dugogodišnji udomitelji i da ovo nisu prva djeca koja su od njih otišla na posvojenje. Međutim, ovakav način smatraju neljudskim i okrutnim. - I to ne prema nama, nego prema djeci. Nadamo se da ni jedno udomljeno dijete više neće doživjeti ovako nešto - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:27