IZAZIVAJU ALERGIJE

OPASNE AZIJSKE BUBAMARE U HRVATSKOJ 'Prepoznat ćete ih po slovu M na prsištu, uništite ih!'

 Wikipedia / Wikipedia

Azijske bubamare koje u posljednje vrijeme muče i stanovnike Osijeka, opasan su kukac koji može izazvati neugodne alergijske reakcije. Ovu činjenicu izrekla je za Glas Slavonije umirovljena profesorica s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Marija Ivezić.

S obzirom da je karijeru posvetila istraživanju bubamara njoj je dobro poznata razlika između azijske i ostalih bubamara.

- Valja upozoriti da mogu izazvati alergiju, i to s pomoću hemolimfe koju ispušta kad je ugrožena. Posebno su ugroženi astmatičari, a može izazvati i neugodan konjunktivitis. Suprotno mišljenjima da te bubamare ne treba dirati, zapravo treba upozoriti da ih, kad je god to moguće, usisavamo i na taj način uništimo. Inače, azijske bubamare hrane se lisnim ušima, a kada njih nema, tada se hrane našim domaćim bubamarama - rekla je profesorica Ivezić.

- Azijska bubamara, može imati osnovnu narančastu, crvenu ili crnu podlogu, a može biti bez ijedne točkice, odnosno imati ih do 22. Teško ih je prepoznati, točnije moguće ih je odrediti prema malom slovu M, koje ta vrsta bubamare krije na svome prsištu - dodala je profesorica Ivezić za Glas Slavonije uz naglasak da je ta vrsta svojom prehranom prijetnja domaćim bubamarama .

Zbog toga ona smatra kako se te vrste treba riješiti.

- Ne treba ih puštati van, već kad ih uočimo, i to najčešće u skupinama, treba ih usisati - poručila je profesorica Ivezić.

Za kraj je rekla kako azijske bubamare tijekom listopada i studenog traže sklonište u objektima te da ih se može pronaći i u rano proljeće kada se bude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:41