OČAJ U ZAGORI

Opasni predatori pred vratima našeg grada: ‘Gađam ga kamenjem, a on me gleda u oči. I ne bježi!‘

‘Tu sto metara dalje je zaklao dvije ovce. Evo on je preživio, iako je to sve bilo pod naponom‘
 Daniel Santos Megina/Alamy/Alamy/Profimedia

Nižu se napadi vukova na stoku u Šibensko-kninskoj županiji koja trpi velike štete od napada zaštićene zvijeri. Zadnji je bio na području Jadrtovca, nadomak Šibenika. Uzgajivači traže pomoć i zaštitu od države, u protivnom će, kažu, dići ruke od stočarstva.

Rijetko gdje još nisu napali. A napada opasan predator opet pred vratima Šibenika. U vučjim čeljustima završio je i dio Ilijina blaga: - Troje teladi je zaklano. Šteta je oko tri tisuće eura, objasnio je za HRT Ilija Ulićević iz Jadrtovca: - Počeo sam ih gađati kamenjima i vikati. Jednostavno, oni gledaju u vas u oči. Ne bježe, dodao je.

Strah, očaj, bijes i nemoć, osjeća ih već danima. I nije jedini: - Tu sto metara dalje je zaklao dvije ovce. Evo on je preživio, iako je to sve bilo pod naponom, požalio se Ilija.

U osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prijavljeno 1367 napada vukova. Od toga 38 posto u Šibensko-kninskoj županiji. Tvrde vlasnici da im krvoločne životinje stada vrebaju, sve češće i sve ih je više. Lovci predlažu selektivni odstrel.

- Da se vuk zaštiti u određenim područjima kao što su Dinara, područje Dinare, područje Velebita, a izvan tih područja da dopustimo odstrel tih jedinki, pojasnio je Joso Dujić, tajnik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Moguće jest, ali krajnja je to mjera, kaže resorno ministarstvo. Prije svega treba utvrditi brojnost populacije na čemu se intenzivno radi. I prevenirati napade. Stoku treba štititi, i na ispaši, i u toru. A dolazak vukova tik do kuća govori o "poremećaju" u divljini.

- Što je intenzivnija prisutnost čovjeka to je vuk prisiljen na traženje prostora za svoj život, pa eventualno i na približavanje naseljima, rekao je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Josip Kusak sa Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, rekao je kako se ne bi moglo reći da su se vukovi proširili.

- Područje rasprostranjenosti vuka je tradicionalno Gorski Kotar, Lika, Dalmacija. U Dalmaciji su se vukovi proširili tijekom i nakon Domovinskog rata i od tada su stalno tamo prisutni. Ima ih još na dijelu Žumberka, dijelu Korduna i Banovine, i takva situacija je zadnjih 20 godina. Oni tu postoje već dulje vrijeme i ljudi koji se bave stočarstvom dulje vrijeme naučili su da moraju čuvati stoku, rekao je.

Stočari se jako bune i kažu da je napada na stoku sve više. U osam mjeseci ove godine bilo je gotovo 1400 napada.

- Ako se gleda zadnjih 10, 15 pa čak i 20 godina, to je zapravo u prosjeku ili čak manje nego nekih ranijih godina. Lani je bilo preko 2000 napada, a ove godine još su ostala dva mjeseca i teško će se premašiti taj broj. Gledajući samo brojke, napada nije više, ali onima kojima se to dogodi čini se da je previše. To je razumljivo, rekao je Kusak i poručio: "svatko tko se upušta u stočarenje u području gdje ima vukova, treba računati na njegovu prisutnost i poduzeti mjere čuvanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:24