UPALJEN ALARM

Opasni virus probio se u još jedno rodilište, jedna beba hitno prebačena u Zagreb: ‘Loše je...‘

Dijete je razvilo miokarditis, bilo je klonulo i zbog jako lošeg stanja prebačeno je u Zagreb - kaže dr. Fehir-Radanović

Opća bolnica u Bjelovaru

 Admir Buljubasic/Cropix/Cropix

Šest beba rođenih u Općoj bolnici "Dr. Anđelko Višić" Bjelovar oboljelo je od enterovirusa. ovo je već drugo rodilište u svega tjedan dana u kojem je došlo do proboja virusa. Do sada je osam beba rođenih u KB Sveti Duh pokazalo simptome bolesti, a svi su stabilno.

Na žalost, dvije bebe iz bjelovarskog rodilišta nisu dobro, te su poslane na daljnje liječenje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Sve bebe su maksimalne starosti do deset dana, a niti jedna beba, srećom, nije nedonošće. bebe su uglavnom dobile temperaturu kada su već bile otpuštene iz rodilišta, pa su ih roditelji doveli čim su dobili visoku temperaturu.

Voditeljica bjelovarskog Odjela za pedijatriju dr. Ivanka Fehir-Radanović za Jutarnji list je kazala kako je jedna beba iznimno loše.

- Dijete je razvilo miokarditis, bilo je klonulo i zbog jako lošeg stanja prebačeno je u Zagreb. U zagrebačku infektivnu je otišlo još jedno dijete, koje ima enterovirusni meningitis, no ono je dobro - kaže dr. Fehir-Radanović.

U bjelovarskoj bolnici liječi se još četvero novorođenčadi koji su trenutno dobro.

- Kada je riječ o virusnoj infekciji i tek rođenoj djeci nikada ne možemo predvidjeti tijek bolesti. Nadamo se najboljem i da će djeca biti dobro - govori dr. Fehir-Radanović.

Pojašnjava da su krajem prošlog tjedna imali febrilno novorođenče, ali da se nalazima nije vidjelo o čemu je riječ. No, nakon drugog djeteta krenula je uzbuna te su se odmah počele provoditi epidemiološke mjere. Pedijatrica kaže da je jedna beba i u KBC Zagreb, ali s drugim dijagnozama, te da kod nje nije dokazan enterovirus.

- Zabranjeni su posjeti, svi moraju nositi maske, pojačana je higijena i dezinficirani su svi prostori. naravno u sve je uključena epidemiološka služba - govori pedijatrica.

Pojašnjava da je enterovirus čest u ovom periodu godine, ali se ne sjeća da je među novorođenčadi bilo ovakvih brojeva oboljelih.

- Teško je znati zašto se to dogodilo. Moguće je i da se zbog čuvanja tijekom koronavirusa sada pojačano vraćaju neke infekcije - zaključuje dr. Fehir-Radanović.

Podsjetimo, isti virus poharao je i rodilište na Svetom Duhu. Do sada je oboljelo osmero djece, od toga su četiri bebe bile hospitalizirane u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, dvije u Klinici za infektivne bolesti i dvije u Svetom Duhu.

Inače, iako u većini slučajeva ova bolest prođe bez većih poteškoća, u nekim situacijama može se zakomplicirati i dovesti do teških stanja, poglavito kod tek rođene djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:45