IZMJENE IZBORNIH PRAVILA

OPERACIJA 6 MANJINACA Bandić traži fiksna mjesta za srpsku, bošnjačku i albansku manjinu u Gradskoj skupštini, HDZ I SDP tvrde: To je malverzacija!

 Bruno Konjevic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dva mjeseca prije lokalnih izbora želi provesti izmjene Statuta grada Zagreba i Skupštinu povećati za šest gradskih zastupnika koji bi dolazili iz redova nacionalnih manjina. Bandić je još 27. veljače Gradskoj skupštini, odnosno, Odboru za Statut, poslovnik i propise uputio “Prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba s Nacrtom prijedloga statutarne odluke o dopunama Statuta Grada Zagreba”.

Predložene promjene odnose se na izmjenu članka 40 Statuta i njegovu dopunu na način da se zastupljenost srpske nacionalne manjine u Gradskoj skupštini Grada Zagreba osigurava biranjem tri gradska zastupnika, pripadnika srpske nacionalne manjine, zastupljenost bošnjačke nacionalne manjine s dva, a zastupljenost albanske nacionalne manjine s jednim gradskim zastupnikom. Time se članku 40 dodaju stavci 4, 5 i 6, ali i stavak 7 koji govori o tome “ako na izborima za gradske zastupnike u Gradskoj skupštini nije postignuta zastupljenost nacionalnih manjina sukladno stavcima 4, 5 i 6, broj gradskih zastupnika u Skupštini povećat će se do broja koji je potreban da bi zastupljenost bila ostvarena”.

Podrška SDP-a

Bandićev je prijedlog prošao na Odboru za Statut u Skupštini, gdje ga je SDP podržao, HDZ je bio suzdržan, a danas bi se trebao naći na Odboru za nacionalne manjine. Očekuje se i javna rasprava te dva čitanja, no veliko je pitanje hoće li Bandić imati 26 ruku gradskih zastupnika da se taj prijedlog usvoji i primijeni već na ovim izborima. Naime, Bandićev je prijedlog, prema neslužbenim informacijama, naišao na velike kritike i među nekim HDZ-ovcima koji smatraju da “Bandić ovako manipulira nacionalnim manjinama”, ali i među SDP-ovcima kojima je prije svega sporan tajming jer prijedlog stiže dva mjeseca prije lokalnih izbora.

- Prijedlog ima svrhu, ali postavljati to pitanje sada pred izbore je kontraproduktivno. Otvara se prostor manipulacijama i političkim igrama. Ako je Bandiću toliko stalo do manjina, što je radio u proteklih 15 godina? Zašto se toga sjetio tek sada? SDP se uvijek zalagao za nacionalne manjine i spremni smo podržati ovakav ili sličan prijedlog, ali ako će to vrijediti za sljedeće izbore - kazao nam je jedan istaknuti član SDP-a.

- Otvara se prostor potencijalnom izbornom inženjeringu - dodao je drugi član SDP-a, a u HDZ-u su još oštriji.

- Ovaj Bandićev prijedlog startna je pozicija za postizborni šoping - smatra jedan član HDZ-a. Kaže da bi Bandić automatski bio u prednosti s tih šest zastupnika jer bi im se pokušao dodvoriti na razne načine preko njihovih udruga. U HDZ-ovim kuloarima moglo se čuti da će biti protiv ovog prijedloga iako takva odluka na razini stranke još nije donesena. Da službene odluke još nema potvrdio nam je HDZ-ov zastupnik u Skupštini i glavni tajnik zagrebačkog HDZ-a Ivan Ćelić.

- Klub nije donio odluku, ali moje je stajalište da Bandić ovim pothvatom želi zloupotrijebiti institut pozitivne diskriminacije. Nacionalne manjine u Zagrebu ne smiju služiti za potkusurivanje u predizborne svrhe, nego kroz pojedinačna vijeća nacionalnim manjina trebaju promicati multikulturalnost društva i europske vrednote civilizacije kojoj pripadamo - komentirao je Ćelić.

Hoće li uistinu doći do povećanja broja zastupnika u Gradskoj skupštini?

Ratko Maričić, predsjednik Odbora za Statut, Poslovnik i propise, kaže da je povećanje broja zastupnika jedna od mogućnosti i da ne mora značiti da će nakon izbora u svibnju u Skupštini prvi puta sjediti 57 zastupnika.

- Moguće je da ih sjedi 57, moguće je da ih sjedi 51, a moguće je i da ih sjedi 52, 53, 54, 55, i 56 - kaže Maričić i navodi objašnjenje.

Ako se usvoje izmjene Statuta, što će biti na dnevnom redu sjednice Skupštine u travnju, koja će ujedno biti i oproštajna sjednica zastupnika u ovom sazivu, stranke i nezavisne liste među svoje kandidate, njih 51, mogu staviti i tri predstavnika Srba, dva Bošnjaka i jednog Albanca. Ako nakon izbora izborno povjerenstvo kaže da je unutar 51 zastupnika koji su ušli u Skupštinu zadovoljen kriterij o broju nacionalnih manjina u novom sazivu, tada broj zastupnika ostaje isti.

Rastezljiv broj zastupnika

Ako pak budu nedostajali, primjerice po jedan pripadnik srpske i bošnjačke nacionalne manjine, onda to znači da će Skupština u novom sazivu brojati 53 zastupnika. Takvih mogućnosti je mnogo, kaže Maričić i otkriva ono najvažnije.

- Ako primjerice niti jedan pripadnik nacionalnih manjina ne uđe u Skupštinu, tada se tih šest zastupnika uzima s one liste koja je osvojila najviše mandata. Ista je stvar i ako nedostaje samo jedan pripadnik. Tada najjača stranka u Skupštini praktički dobiva još jedan mandat - objašnjava Maričić.

- Zašto izmjene Statuta pred izbore - pitamo.

- To trebate pitati gradonačelnika. No, da je ovakav prijedlog donio i 2014., ovakve izmjene vrijedile bi tek od ovih izbora - odgovara. A to praktički znači sljedeće: osvoji li moguća lista SDP-a i HNS-a najviše mandata, primjerice 15, i izbori pokažu da niti jedan pripadnik nacionalne manjine nije izabran redovnim putem, s njihove će liste ući svih šest manjinaca.

“Bandić ne može izgubiti”

Iz Bandićevih krugova već su dolazila objašnjenja da ovdje nije riječ ni o kakvoj političkoj igri niti o uspostavljanju temelja za buduću političku trgovinu, nego o intenciji da, u skladu s Ustavnim zakonom, Zagreb bude grad tolerancije, razumijevanja, i zajednice koja slavi različitost, kako je to nedavno poručila Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Skupštine iz Bandićeve stranke. Dio bliskih Bandićevih suradnika smatra da ovim potezom Bandić ne može izgubiti.

- On daje mogućnost manjinama da uđu u Gradsku skupštinu, koja je drugi Sabor države. Ako to ostali ne prihvate, Bandić će ispasti heroj koji jedini brine o manjincima. Ako ga podrže, Bandić je uspio, a glasači manjina će ga za to nagraditi - vjeruje naš sugovornik. S druge strane, ima i onih koji smatraju da će se izmjene Statuta sigurno dogoditi.

- Pa zar stvarno mislite da SDP i HNS, koji se zalažu za prava manjina, ovo mogu odbiti? Zar to može odbiti Plenkovićev HDZ kojemu je važno što misli Europa? Ovo na ruku ide Bruni Esih ako se kandidira. Ona ovim može profitirati i homogenizirati svoje biračko tijelo - smatraju.

Neki njegovi zastupnici pak objašnjavaju da će se po listama vidjeti kako tko brine o manjincima.

Trenutačno je situacija u Skupštini ovakva.

Bandić je u zadnju godinu mandata ušao u partnerstvu s HDZ-om i ukupno imaju 29 zastupnika. Bandić ima 19 jer su mu u klub došli jedan bivši HSS-ovac Nenad Matić, i još jedan HSS-ovac iz Zagreba koji je još u toj stranci, te 10 HDZ-ovaca. U SDP-ovu klubu ih ima 12, Klub HSU i HNS-a ih ima četiri, HSLS s Vladimirom Ferdeljijem pet. Švaljek je 51. zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:01