TRAČEVI PO BRUXELLESU

OPERACIJA STIER Specijalni rat protiv Vlade: ‘Karamarko i HDZ žele stopirati ulazak Hrvatske u EU!’

U Vladi su uvjereni da iza posljednjih kritika njemačkih političara i europskih demokršćanskih političara stoji Davor Stier, blizak suradnik Karamarka

Nema sumnje da neki političari HDZ-a aktivno pokušavaju, ako ne zaustaviti, onda barem otežati ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Jednostavnim rječnikom, oni nas tračaju u Bruxellesu, i to što rade palo je na plodno tlo kod jednog dijela europskih političara. Uzmite samo Doris Pack koja je 20 godina branila HDZ, i kada su izvodili najveće moguće makinacije, a sada našu Vladu napada jer još nismo riješili deset, uglavnom tehničkih pitanja. Nemojte reći da je to slučajnost, pojasnio je u srijedu poslijepodne izvor iz hrvatske Vlade istup što ga je nekoliko sati prije imao premijer Zoran Milanović.

Govoreći na sjednici Vlade, Zoran Milanović je upozorio kako “nema iluzija” da će se njegova politička konkurencija ponašati na isti način te pozvao sve one kojima je važan konkretan hrvatski interes, a to je ulazak u EU, da s Vladom posao odrade do kraja. - Ako neće - ne moraju, ali neka barem ne rade štetu - zaključio je Milanović.

Hrvatski interesi

Premijer je dodao i kako je prošlog tjedna bilo “puno nadmudrivanja, interpretacija”, u kojima je prepoznao i “lokalne stranačke igrarije političke konkurencije”.

- Ja samo mogu poručiti da smo uvijek, kad smo bili u oporbi, u kontaktima u inozemstvu isključivo vodili računa o hrvatskim interesima. Nikada nismo ogovarali svoje političke partnere, čak i kada je za to bilo tisuće razloga, nego smo se borili za ono što smo vidjeli kao hrvatski interes. A vidjeli smo ga, kada je u pitanju EU, isto kao i tadašnja vlast - rekao je hrvatski premijer.

Zoran Milanović referirao se na posljednje izjave njemačkih političara, redom iz demokršćanskog CDU-a.

Norbert Lammert, predsjednik Bundestaga, u intervjuu za Die Welt prilično je, naime, nediplomatski izjavio: “Mi moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska očito još nije spremna za ulazak”.

Ispunjavanje uvjeta

Nadovezala se i Doris Pack, dugogodišnja članica Europskog parlamenta i lobistica za Hrvatsku, poznata po vezama s HDZ-om. “To je jasna poruka koja ne bi trebala iznenaditi hrvatsku Vladu. Trebali su više raditi na ispunjavanju uvjeta, a ne gubiti vrijeme. Sad vrijeme istječe i Vlada mora ozbiljno raditi na ispunjavanju preostalih uvjeta”, rekla je D. Pack u telefonskom razgovoru za Jutarnji list . I dok se Lammertov istup tumači u svjetlu predstojećih izbora, koji će se održati 2013., a pritom je predsjednik Bundestaga i pripadnik unutarstranačke opozicije Angeli Merkel, nastup Doris Pack rasplamsao je uvjerenje kako je riječ o spačkama iz HDZ-a.

U vrhu Milanovićeve Vlade vjeruju da iza svega stoji Davor Stier, dugogodišnji diplomat i nekada blizak suradnik Jadranke Kosor. Stier ima odlične veze u međunarodnim konzervativnim i demokršćanskim političkim krugovima, a već je duže vrijeme izrazito kritičan prema Milanoviću. Vrhunac njihova međusobnog animoziteta dogodio se prije mjesec dana, kada je za vrijeme saborskog Aktualnog sata Milanović optužio Stiera da ne razumije Hrvatsku zato što se rodio i formirao u Argentini.

Dužan nije ostao ni Stier, koji je, i u Hrvatskoj, i u inozemstvu, napadao Milanovića i njegovu Vladu. Među ostalim, priklonio se i najnovijim kritikama iz Njemačke.

Udar na premijera

Kritike njemačkih demokršćana pripisao je nesnalaženju premijera Zorana Milanovića. “Mislim da 1. srpnja nije u opasnosti, vjerujem da će Hrvatska napraviti sve što se još od nje traži. Ali, pokazuje se da premijer nije ozbiljno shvatio svoju ulogu. Mi smo mu na međunarodnom planu ostavili sve posloženo i trebao je našim putem mirno nastaviti do ratifikacije. Međutim, Vlada se tvrdoglavila oko Povjerenstva za sukob interesa i Zakona o policiji pa su sad počela stizati i upozorenja iz Berlina”, zaključio je Stier. Bio je to zadnji argument da u Vladi (razumije se, ne i javno) Stiera označe kao osobu koja denucirajući sadašnju vlast, čini štetu za Hrvatsku.

Kritika Zakona o HRT-u

Iz Vlade su još početkom lipnja, također isključivo u neformalnim razgovorima, počeli optuživati Davora Stiera i HDZ da po Bruxellesu lobiraju protiv Vlade Zorana Milanovića i koriste svoje inozemne veze kako bi zaustavili donošenje zakona kojim se želi uvesti red na HRT-u. Povod optužbama bilo je pismo koje je stiglo u Zagreb, a u kojem je Europska komisija kritizirala Vladin prijedlog Zakona o HRT-u, pri čemu je kao posebno sporan segment apostrofiran dio zakona koji propisuje imenovanje glavnoga ravnatelja HRT-a.

Osim što je predloženi zakon dobio kritike Europske komisije, žestoko ga je kritizirala i Doris Pack, predsjednica Odbora za kulturu Europskog parlamenta. No, u Vladi su posebno bili kivni na Stiera, koji je također napao prijedlog zakona i izjavio kako “Vlada želi uspostaviti potpunu kontrolu nad HRT-om i zato mijenja zakon koji je 2010. godine prihvaćen konsenzusom”. Otprilike u isto vrijeme, Stier je na sastanku Europske pučke stranke u Bruxellesu s međunarodnim tajnicima svih stranaka koje su članice te grupacije izvijestio europske kolege o rezultatima unutarstranačkih izbora u HDZ-u. U Bruxelles je otputovao kako bi pripremio prvi susret Tomislava Karamarka kao novoga predsjednika HDZ-a s vodećim europskim pučanima i demokršćanima. Tih je dana Stier sudjelovao i na konferenciji o političkim prilikama na zapadnom Balkanu, koju je organizirala Doris Pack.

Zaokret Doris Pack

U prošlosti je Doris Pack bila izrazito nekritična prema Hrvatskoj i redovito je branila HDZ, čak i ako se radilo o klasičnom građanskom neposluhu, kakav je zabilježen početkom 2011. Tada je kritizirala antivladine prosvjede diljem Hrvatske, a o prosvjednicima je rekla da su oni ljudi koji ne znaju što žele.

Njezin iznenadni zaokret i svrstavanje među političare koji drže da bi vrijedilo preispitati odluku o primanju Hrvatske u Europsku Uniju nije došao sam od sebe, već pod utjecajem HDZ-ova eksperta za vanjsku politiku, uvjereni su u hrvatskoj Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:51