ĐURĐA SILADI

OPTUŽENA ZA MALVERZACIJE Radnicu udruge Hrabro dijete terete da je na prevaru uzela 62.700 kn

Prema optužnici, Siladi je kao članica HKUD-a Kramarić lažno na 73 ugovora prikazala nepostojeća potraživanja
 Danijel Soldo/Cropix

Prvookrivljena Đurđa Aleksić (danas Siladi) sa žiroračuna Banke Brod d.d. podigla je i zadržala za sebe iznos od 62,7 tisuća kuna, a drugookrivljena 52,9 tisuća kuna.

Imovinska korist

Dakle, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist dovele su nekoga lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu, i time ga navele da na štetu tuđe imovine nešto učini, a dijelom je pribavljena znatna imovinska korist te su počiniteljice postupale s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi”, navodi se u optužnici koja je u svibnju 2012. godine podnesena na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, i to od strane Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, protiv Đurđe Siladi koja se donedavno na konferencijama za novinare Udruge Hrabro dijete predstavljala kao glasnogovornica i članica udruge. Podsjetimo pritom da je spomenuta udruga ovih dana opet prozvana, i to od roditelja preminule Nore Šitum, Đane Atanasovske i njezina supruga Ivice Šituma, koji smatraju da je novac prikupljen u humanitarnoj akciji za liječenje njihove djevojčice neprimjereno trošen.

- Eto vidite s kim se borimo već dvije godine, a institucije ih štite - kaže Đana Atanasovska te dodaje da je upravo Radio Psunj, čiji je osnivač i član Uprave njezin suprug Željko Siladi, naplatio za Norinu akciju 32 tisuće kuna, te da je to jedini medij koji je naplatio usluge za humanitarnu akciju.

Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu sutkinja nam je jučer potvrdila da se vodi spomenuti postupak protiv navedene Đurđe Siladi te da je još u tijeku.

- U ovoj godini nije bilo zakazanih ročišta, čeka se vještačenje - rekla nam je sutkinja Općinskog suda. Kontaktirali smo Đurđu Siladi, ali odbila je komentirati navedeni slučaj, odnosno sudske sporove, a nije željela govoriti ni o udruzi.

Rekla je da je zovemo samo zbog udruge, ali da ne bi na to odgovarala.

- Tumačite to kako god želite - poručila nam je Siladi.

Njezin odvjetnik Mijo Kladarić, koji je ujedno i odvjetnik koji zastupa udrugu, potvrdio nam je da zastupa Siladi u četiri sudska spora te dodao da podaci koje iznose roditelji preminule djevojčice nisu točni.

Isplata radnica

- U jednom je sporu Siladi optužena, a neki se još vode, pa njih ne bih komentirao. Ali riječ je o isplatama plaća radnicima dok je račun firme bio u blokadi. Što da vam kažem? Hrvatska stvarnost - rekao je odvjetnik Kladarić.

- Ali to je bilo 2005. , kad nije bila kriza - pitamo ga.

- Istina, oko tri godine je to trajalo, ne kažem da to nije bilo protuzakonito, ali račun im je bio u blokadi jer su morali isplatiti dvije radnice koje su dobile otkaz - kaže odvjetnik Kladarić. Jutarnji list dobio je na uvid presudu Županijskog suda u Slavonskom Brodu iz veljače ove godine po kojoj je Siladi izrečena kazna od osam mjeseci zatvora, ali u zamjenu za to izrečena joj je uvjetna kazna od dvije godine ako u tom razdoblju ne počini novo kazneno djelo.

“Prvooptužena Đurđa Aleksić (Siladi) proglašena je krivom zbog počinjenog kaznenog djela protiv gospodarstva, utaje poreza i carine”, navodi se u obrazloženju presude.

Na tu se presudu Siladi žalila, ali sud je odbio žalbu. Nova optužnica s početka priče koja je podignuta protiv Siladi odnosi se također na gospodarske malverzacije. Siladi odvjetništvo tereti da je od prosinca 2009. do kolovoza 2010. godine kao članica HKUD-a Kramarić Nova Gradiška potpisala i ovjerila pečatom HKUD-a 73 ugovora o cesiji kojima je prikazano da postoje potraživanja od strane HKUD-a u visini od 115,6 tisuća kuna prema tvrtki Radijo 98,1 d.o.o, iako ta potraživanja stvarno nisu postojala.

Lažno predstavljanje

Zato je policija zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave općinskom državnom odvjetništvupodnijela prijave protiv četvero Novogradiščana, među kojima je bila i Siladi. Policija je, naime, utvrdila da nije postojala stvarna obaveza trgovačkog društva prema kulturno-umjetničkom društvu, kako je to prikazano ugovorima, a Siladi i njezina suradnica terete se da su sačinile ugovore, podigle novčana sredstva sa žiro računa KUD-a kojeg su ispostavile i potpisale, lažno se predstavljajući da su ovlaštene za raspolaganje novčanim sredstvima KUD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:17