ODGOVORIO NA OPTUŽBE

OREPIĆ UZVRATIO HDZ-U 'Takvo jeftino i društveno neodgovorno politikanstvo nema smisla, krajnje je vrijeme da se prestane s tim!'

 Livio Andrijić / EPH

Petak je bio buran dan za Ministarstvo unutarnjih poslova. Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti priveden je Željko Dolački, suspendirani načelnik Sektora kriminalističke policije iz čijeg je ureda u zgradi MUP-a ukradeno dva kilograma zlata i 280.000 eura.

Potom je HDZ-ov saborski zastupnik Željko Fiolić izjavio da odgovornost za "događaj u MUP-u", osim bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, snose i sadašnji ministar Vlaho Orepić te njegov stranački šef Božo Petrov, i to zbog neprovođenja kadrovskih reformi.

- Ovaj nemili događaj u MUP-u pokazuje da je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u pravu kada je tražio da se u tom resoru brže krene u reforme s obzirom da je rukovodeći kadar imenovan temeljem natječaja SDP-a - rekao je Fiolić.

Ministar Orepić svoj je pogled na događaje u petak iznio na RTL Televiziji .

Na pitanje kako su otkrili krivca za krađu, ministar je pričao o dobrom radu policije:

- Bitno je naglasiti da i ovaj slučaj pokazuje da imamo životnih problema, ali da se efikasno protiv njih možemo i znamo boriti. Kad se posao da u ruke struke, bez dodira politike, brzo se slučajevi rješavaju - rekao je Orepić za RTL .

Na pitanje je li smjena vrha policije bitno utjecala na rješavanje slučaja, Orepić je rekao:

- Ne bih išao u tom smjeru u ovom slučaju. Ponavljam, naš sustav ima životnih problema, ali sposobni smo s tim se boriti.

Ministar je zamoljen i da prokomentira izjavu HDZ-ovog zastupnika Željka Fiolića da MUP ne funkcionira i da su za to krivi on, bivši ministar Ostojić i čelnik Mosta Božo Petrov.

- To je jeftino i društveno neodgovorno politiziranje te mislim da je krajnje vrijeme da se prestane s tim stvarima. MUP se bavi ozbiljnim poslom. U fazi je reorganizacije da bude još društveno korisniji nego što je. I svako takvo jeftino politikanstvo nema smisla i krajnje je vrijeme da se prestane s tim - odgovorio je ministar.

Na sugestiju da je ipak nešto trulo u sustavu kada ovakve stvari rade načelnici odjela, Orepić je kazao:

- Nije ništa trulo u sustavu. Svi sustavi imaju životne probleme, pa tako i naš. Policija ima većinu stručnih i sposobnih ljudi i to se pokazuje na ovom slučaju - zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:01