PORUKA IZ BRUXELLESA

'OSIGURAT ĆEMO VEĆINU I REKONFIGURIRATI VLADU' Plenković kritičarima poručio kako neće proći inicijative za izglasavanje nepovjerenja ministrima

 Dragan Matić / Hanza Media

Tijekom posjeta Bruxellesu premijer Plenković pronašao je malo vremena da odgovori na nekoliko pitanja o sukobu s Mostom.

Što kažete o izjavi Vlahe Orepića koji poziva narod da reagira? Kako ćete reagirati na prijedlog opoziva ministrice Dalić?

- Što se tiče izjava ministra Orepića, vidim da je i on sam reterirao. Još jednom ponavljam: moja suradnja s kolegama iz Mosta je bila apsolutno identična kao s onima iz HDZ-a ili nestranačkim ministrima, kao što je kolega Marić. Sa svoje strane učinio sam sve da imamo politiku jedne Vlade, funkcionalne i učinkovite. Politika nije igrokaz, osobito ne funkcioniranje izvršne vlasti. U trenutku kada kolege dignu ruke, ne na bilo kojem pitanju kao što je možda neki zakon tehničkog karaktera gdje može biti prijepora, nego na krupnom političkom pitanju koje se temelji na povjerenju, i to u situaciju da je ministar Marić s kolegama Orepićem, Šprljom i Dobrovićem ministar 15 mjeseci dulje nego što sam ja s njima u ovom brodu, i još ako se to dogodi na televiziji i uživo, onda nemate izbora - ili vodite proces i odgovarate za njega ili imate nekakvu poluanarhičnu situaciju u ključnom tijelu izvršne vlasti. To razumiju svi. Junckeru se to ne događa, ni Angeli Merkel ni kolegama u drugim državama. To je jednostavno potez koji se ne radi. Distinkcija između onoga što se radi na Vladi i onoga što se radi u Hrvatskom saboru je ogromna. Mogući manevri za izbjegavanje takve demonstracije neslaganja i izražavanja nepovjerenja bili su jako, jako široki te se s malo političkog iskustva sve moglo riješiti. Prema tome, Hrvatska je stabilna, Vlada će biti donekle rekonfigurirana, a parlamentarna većina osigurana.

Što se pak tiče tih inicijativa izglasavanja nepovjerenja ministrima, one neće proći, niti jedna - ni Mariću, baš kao ni plan za izglasavanje nepovjerenja i potpredsjednici Dalić. Ja čvrsto držim kormilo u rukama. Želim stabilnu zemlju i funkcionalnu Vladu. Nikakve krize nema, idemo dalje.

SDP tvrdi da imaju dokaze da je ministrica Dalić u sukobu interesa i da je neka odvjetnička tvrtka pisala Lex Agrokor?

- Kakve to veze ima sa sukobom interesa. Neka napišu pa ćemo i na to odgovoriti.

Što kažete na izjave koje stižu iz Mosta o Agrokoru?

- Pa gledajte, mislim da smo mi kao Vlada reagirali, ne samo odgovorno, nego zaista učinkovito. Ako imate ovakav krupni politički, financijski problem kakav smo imali, onda ako ste članovi Vlade, koji vam je komunikacijski cilj: da se puca sa svih strana, da se stvori panika, da burze padaju, da cijene dionica padaju. Mislite da je to cilj premijera i ministra gospodarstva ili bilo kojeg ministra? Nije. Cilj je da pripremite rješenje, stavite ga na stol, ponudite oporbi da stane iza toga procesa i onda njime upravljate. Ono što smo mi napravili je da smo imali sasvim ispravnu i jedino moguću komunikaciju o temi koja je naslijeđena, koja nije ni moja odgovornost ni vaša, ali je tu. Iskomunicirali smo upravo onako kako treba, donijeli zakon na stol. Na izvanredne okolnosti odgovorili smo izvanrednim mjerama. Oni bitni su stali iza zakona - od kompanije o kojoj se radi do dobavljača, vjerovnika, zaposlenika, međunarodnih aktera. Sada na temelju zakona izvanredna uprava radi, gledaju ima li problema u knjigama i ako ima u knjigama, pa normalno je da netko mora snositi odgovornost za to. Ali ne možemo govoriti napamet. To mora utvrditi jedna od kako ih zovu 'big 4' revizijskih kuća i reći: to i to smo ponovno revidirali, našli smo nešto što ne stoji. Ako je to tako, netko će odgovarati, i to po službenoj dužnosti odrađuju državne institucije. Dakle, imamo proces i rješavamo problem i na međunarodnoj razini i na unutarnjoj.

Treba li nam politička nestabilnost? Ne. Zato apeliram na sve da shvate okolnosti u kojima se nalaze i Hrvatska i Europa i da zadržimo ključnu političku stabilnost na odgovoran način. To je poanta mog angažmana za interese Hrvatske evo i ovdje danas u Bruxellesu.

Što kažete na Milanovićevu poruku da Mariću treba reći: Marš van?

- Nisam ga vidio dugo. Nemam pojma gdje je to izjavio. Ne zanima me.

Na čiju potporu računate u sprečavanju opoziva Marića?

- Znate što: kad nacrtaju 76 glasova protiv bilo kojeg člana Vlade, onda ću vam na to odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:23