OVO NIJE NORMALNO

Osijek i Slavonski Brod dijeli 68 kilometara, a u Brodu je 15 stupnjeva više!

Nazvali smo DHMZ, nije greška

Prizor iz Osijeka i karta koja prikazuje udaljenost od Osijeka i Slavonskog Broda

 Emica Elvedji/Cropix/Google Earth Screenshot/Cropix

Osijek od Slavonskog Broda dijeli tek 68 kilometara zračne udaljenosti, a razlika u temperaturi u subotu u 14 sati iznosila je ravno 15 stupnjeva Celzijevih. U Brodu proljetnih 20,6 °C, a Osječani se smrzavaju na 5,6 °C. Prema zapadu sličan scenarij, 77 kilometara zračne udaljenosti zapadno od Osijeka nalazi se Daruvar u kojem je temperatura još niža i iznosi 5,2 °C.

image
DHMZ/Screenshot/

Ove temperature pokazala su mjerenja na DHMZ-ovim postajama Slavonski Brod, Osijek-Čepin i Daruvar. Na stranici također stoji kako je današnji maksimalac izmjeren upravo u Slavonskom Brodu i iznosio je 24 stupnja Celzijevih. Sumnjajući da se radi o pogrešci, nazvali smo dežurnu prognostičarku.

- Stvarno je tako kako piše, još jučer je bila drastična razlika između Osijeka i Slavonskog Broda. Posavina je ovih dana bila značajno toplija od ostatka Slavonije, rekla je prognostičarka.

U oba grada prema prognozi danas je oblačno, osim što jedni mogu izaći u kratkim rukavima, a drugi u zimskoj jakni. DHMZ je za danas najavio promjenljivo vrijeme. Na zapadu pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom na istoku i u Dalmaciji, a ponegdje može i zagrmjeti. Prema večeri na zapadu unutrašnjosti kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u Gorskom kotaru.

Vjetar slab, tek mjestimice u Slavoniji do umjeren južni i jugozapadni, u gorju i jak s olujnim udarima, u okretanju na umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno do jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura.

Sutra pak slijedi postupni prestanak oborine i kidanje naoblake. Još u noći i ujutro ponegdje oblačnije, na kopnu uz malo susnježice i snijega, a na moru malo kiše. Snijega nošenog jakim vjetrom može biti i na sjevernom Jadranu.

Do večeri će se razvedriti u većini krajeva. Vjetar slab, u Slavoniji umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni, u višim predjelima gorske Hrvatske sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, pod Velebitom moguće i orkanskim, a još ujutro na krajnjem jugu umjereno jugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 10:47