ŽUSTRA RETORIKA

Osječko-baranjski HSS napao ministra poljoprivrede

 Foto: HSS OBŽ

HSS Osječko-baranjske županije održao je u četvrtak press konferenciju o stanju u poljoprivredi na kojoj se čelnik ogranka Zvonko Pongrac obrušio i na ministra Davora Romića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Alarmantno je stanje u poljoprivredi i na hrvatskom selu. Elementarna nepogoda mraz je uništio najveći dio hrvatske voćarske i vinogradarske proizvodnje. Svakim danom je sve teže i bezizlaznije, a ministar se bavi protokolom i obilascima.

Dosta je da se ministar poljoprivrede divi sam sebi, tražimo da donosi odluke u korist hrvatskog poljoprivrednika i hrvatskog sela.

Već prolazi treći mjesec mandata, a ministar Romić nije donio ni jednu važnu odluku niti je predložio ikakav propis za razvoj hrvatske poljoprivrede i sele, a nema niti hrabrosti za provedbom bilo kakve kadrovske promjene.

Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, potpore, visina, isplate, mjere ruralnog razvoja, nesposobni kadrovi, sve je kao za bivšeg ministar Jakovine, ništa se ne rješava, a ministar priča o potrebi izrade Strategije. Da i ona je potrebana, ali ni on niti Most ne poznaju hrvatsku poljoprivredu i selu, ne znaju kako rješiti probleme, a nemaju ni vizije niti ciljeve. Njima je najvažnije da su se svoji uhljebili, rekao je Pongrac.

Tako dalje ne može i ne smije. HSS oštro prosvjeduje i traži brze promjene.

Razlog okupljanja poljoprivrednika i nas HSS-ovaca koji se bave poljoprivredom je nekorektan odnos države prema onima koji proizvode i stvaraju nove vrijednosti, a današnje okupljanje je radi problema u svim granama poljoprivrede sa naglaskom na netransparentan i nerazumljiv način isplate svih potpora.

HSS će kao politička stranka uvijek stati uz sve one koji se bore za pravicu u ovoj državi, usput želimo reći da ne želimo biti ničiji glasnogovornici već samo glas naroda koji je ovaj trenutak nezadovoljan sa stanjem u državi.

Sramotno je da Ministarstvo poljoprivrede kroz medije priprema javnost za isplatu poticaja koji kasne tri i više mjeseci, a isplati skromnih cca 450,00 kn/ha do današnjeg dana tj. sve ukupno za 2015. godinu u iznosu od oko 1.200.00 kn, a što je još gore daju nam lažna obećanja. Sva sreća da su prošle godine bili parlamentarni izbori pa smo dobili puni iznos poticaja od 2.300,00 kn.

Morali bi znati da poticaj treba koristiti za unapređenje standarda poljoprivrednika i njegove proizvodnje, a ne za smanjenje duga na proizvodnji.

Znači gospoda iz agencije poznavajući stanje iskoristili su medije da prikažu seljake kao neznalice koji ništa ne rade već samo uzimaju poticaj i na taj način pripremili javnost da se seljaku oduzme zemlja i da se da velikim sustavima, s toga HSS apelira na ministra Romića da ispravi veliku grešku bivšeg ministra Jakovine, te u što kraćem roku ako je moguće već sutra stopira „Jakovinin“ Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji samo njemu i velikim tvrtkama ide na dušu, a na štetu malih OPG-ova i obrta.

Ponavljamo još jednom da je naš dragi ministar Romić u prošlom mandatu bio član Upravnog vijeća Agencije za zemljište i to zajedno sa bivšim ministrom Jakovinom, i da su dopustili da gospođa Mičević, tadašnja i sadašnja ravnateljica Agencije radi nezakonitosti oko državnog poljoprivrednog zemljišta.

Svjedoci smo svakodnevnog propadanja mliječnih farmi, a potpora odobrena od EU još lani kao mjera HITNE POMOĆI još nije isplaćena! Postavlja se pitanje tko je i gdje preusmjerio strogo namjenska sredstva!?

Također smo vrlo nezadovoljni što nadležno ministarstvo stalno govori o nikad većim potporama, a mi smo svjedoci isplate na kapaljku. Očigledno je da se pokušava ponovno po tko zna koji put prevariti i izigrati obiteljska poljoprivredna gospodarstva!

Imamo informaciju da će izravna potpora po površini biti umanjena i do 20%, dakle na 1.900 kuna, a znamo da je potpora za 2014.godinu bila na razini 2.300 kuna po hektaru. Napominjemo da je ministar više puta ponovio da NEMA UMANJENJA!

Tražimo od Agencije za plaćanje da žurno izračuna iznos ukupne potpore za svako gospodarstvo kako bi jednom konačno znali na koliko novca možemo računati!

Tražimo od nadležnog ministra da se hitno očituje o problemima i upozoravamo da ćemo biti prisiljeni na masovna okupljanja i neposluh!

Hrvatska poljoprivreda i selo traži ministra koji hrabro donosi odluke i brzo rješava probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:45