SMJENA STARE GARDE

Ostao je samo Prka: Adrović odlazi iz RBA nakon 17 godina

Ovakav trend odlaska šefova gotovo svih važnih banaka nezabilježen je u Hrvatskoj
 Periša/CROPIX

Trendu smjene bankara pridružio se i Zdenko Adrović, predsjednik Uprave Raiffeisen Bank Austria d.d. Zagreb, koji odlazi s te funkcije na kojoj je bio zadnjih 17 godina. Kako su izvijestili iz RBA, Adrović ne želi produljenje mandata koji mu istječe 30. lipnja ove godine, ali ostaje u banci na mjestu savjetnika.

Na funkciji predsjednika Uprave zamijenit će ga Michael Mueller, trenutačno predsjednik Uprave Raiffeisen Bank Bosna i Hercegovina. Do njegova dolaska, idućih nekoliko mjeseci, Adrovićeve dužnosti, u svojstvu vršitelja dužnosti predsjednika Uprave, preuzet će Mario Žižek, trenutačno njegov zamjenik.

Zahvalnost banke

Nadzorni odbor RBA i Uprava grupe Raiffeisen Bank International AG zahvalili su Žižeku “na spremnosti da u prijelaznomu razdoblju preuzme i dodatnu zadaću”. Ostaje otvoreno pitanje zašto Adrović nije i formalno dočekao kraj mandata, ali Karl Sevelda, glavni direktor RBA, ističe da veoma žale zbog odluke gospodina Adrovića, te da su mu istodobno vrlo zahvalni “za veliku predanost i doprinos proteklih godina, kako na lokalnoj razini tako i na razini cijele Grupe”.

Što god da je razlog napuštanja mjesta prvog čovjeka RBA, njegov odlazak predstavlja nastavak trenda “smjene generacija” vodećih bankara koji je počeo u siječnju najavom odlaska bankarskog veterana Franje Lukovića, predsjednika Uprave Zagrebačke banke. Ubrzo nakon njega svoj odlazak najavio je Markus Ferstl, predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke, potom član Uprave Erste banke Tomislav Vujić i na koncu čelnik HBOR-a Anton Kovačev.

Pad dobiti banka

Od stare garde ostali su još Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, i Petar Radaković, prvi čovjek Erste banke. No, njima mandati istječu u prvom dijelu iduće godine, pa je moguće da će i oni dobiti nasljednike. Slučajno ili ne, odlazak većeg broja bankara poklopio se s početkom osjetnijeg pada dobiti banaka, kada ulaze u neko novo poslovno razdoblje. Očito je da vlasnici ocjenjuju kako se s drugačijim izazovima trebaju nositi neki novi ljudi. Za klijente, osobito poduzeća i državu, prilično navikle na poznata bankarska lica, dolazak novih menadžera znači uspostavu i nekih drugačijih relacija. U početku vjerojatno neće biti nekih strateških promjena, ali s obzirom na ekonomski ambijent, kreditna politika banaka u budućnosti mogla bi biti malo konzervativnija, a odnosi više distancirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:59