ANALIZA ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Ostojić: 'Bolnice nisu osuđene na gubitke. Pri kraju su vremena kad su se uprave ponašale kao pijani milijarderi'

Ministar Ostojić je naglasio kako je Ministarstvo zdravlja napravilo četiri ključne stvari koje se odnose i na borbu protiv korupcije; privatni monopol više ne postoji; jasno smo ukazali na razlike u cijeni i napravili objedinjenu javnu nabavu; informatizacija i liste čekanja ne mogu biti transparentnije, a u startu je zatvorena nabavka aparata zastarjele tehnologije.
Zagreb, 131112.HOK.Ilica 49.Okrugli stol na temu Jesu li bolnice osudjene na gubitke na kojem je ministar Rajko Ostojic izveo prezentaciju Pozitivno poslovanje u zdravstvenom sustavu.Foto: Goran Mehkek / CROPIX *** Local Caption *** l
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić , sudjelujući na okruglom stolu o analizi zdravstvenog sustava, istaknuo je kako bolnice nisu osuđene na gubitke te da je zahvaljujući novim upravama i smjernicama učinjen značajan pomak u podmirivanju dospjelih obveza.

"Pri kraju je priča u kojoj su se neke bolničke uprave ponašale kao pijani milijarderi, a bile su zaštićene kao lički medvjedi", rekao je ministar Ostojić na okruglom stolu pod nazivom "Jesu li bolnice osuđene na gubitke?", koji je u organizaciji časopisa "Banka" i Ekonomskog instituta Zagreb održan u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Ocijenio je kako postoji razlog za optimizam jer je, zahvaljujući novim upravama i smjernicama, učinjen značajan pomak u podmirivanju dospjelih obveza - bilježi se trend smanjenja ukupnog duga, a gotovo sve državne bolnice prestale su generirati nove gubitke.

Ministar Ostojić je naglasio kako je Ministarstvo zdravlja napravilo četiri ključne stvari koje se odnose i na borbu protiv korupcije; privatni monopol više ne postoji; jasno smo ukazali na razlike u cijeni i napravili objedinjenu javnu nabavu; informatizacija i liste čekanja ne mogu biti transparentnije, a u startu je zatvorena nabavka aparata zastarjele tehnologije.

"Sve te četiri stvari su donijele ogromne milijunske uštede, s jedne strane, a s druge strane, ubrzani su postupci za dobrobit naših pacijenata", kazao je Ostojić.

Uz ostale, naveo je i primjere u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica gdje je u postupku javne nabave izabran najpovoljniji mobilni operater pa su troškovi fiksne telefonije mjesečno smanjeni 30 posto, dok je KBC Zagreb uveo SMS obavještavanje pacijenta. U KBC-u Osijek smanjena je potrošnja lijekova, naravno, ne na uštrb pacijenata, kao i troškovi prijevoza zaposlenika, dok su u KBC-u Rijeka smanjeni troškovi u praonici rublja, izvijestio je ministar.

"Cijeli niz bolnica nije poštovao smjernice i zato su neki ravnatelji smijenjeni", naveo je ministar zdravlja i podsjetio da u hrvatskom zdravstvenom sustavu 17.500 liječnika ima licencu i dobili su svoju šifru prema kojoj će menagement znati koliko liječnik radi, koliko ima terapija ili operacija.

Govoreći o borbi protiv korupcije i pravima pacijenata, podsjetio je kako su u strategiji anticipirali američku vladu, po kojoj 'jedan dolar uložen u borbu protiv korupcije donosi uštedu od osam dolara', te su prihvatili iskustva zapadoeuropskih država po kojima u zdravstvenom sustavu razvijenih zemalja ima mogućnosti uštede od 10 posto zdravstvenih troškova koji idu na korupciju.

"Korupcija je rak koji razara društvo i zamalo je posljednih godina postala društveno prihvatljivo ponašanje", kazao je ministar zdravlja Ostojić, dodavši kako u borbi protiv korupcije imaju niz akcijskih planova i žele djelovati sinergijski.

Ponovio je kako je najnoviji slučaj korupcije u zdravstvu bio "tužan dan za hrvatsko liječništvo, ali dobar dan za hrvatsku državu".

Na okruglom stolu "Jesu li bolnice osuđene na gubitke?" govorila je i Maja Vehovec sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, a bilo je riječi i o reformi financiranja bolnica uvođenjem plaćanja preko dijagnostičko-terapisjkih skupina i važnosti informatizacije u optimizaciji bolničkog poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:09