SURADNJA LIJEČNIKA

Ostojić nazočio prvoj transplataciji bubrega sa živog donatora u Crnoj Gori: 'Čestitam hrabroj obitelji i majci koja je donirala bubreg sinu!'

 Goran Mehkek / CROPIX

PODGORICA - Ministar zdravstva Rajko Ostojić, koji je sa svojim crnogorskim kolegom Miodragom Radunovićem u utorak nazočio prvoj transplataciji bubrega sa živog donatora u Crnoj Gori, a koju su izveli zagrebački i podgorički liječnici, rekao je novinarima da je najbitnije da se pacijeti dobro osjećaju.

"Čestitam mami koja je danas donirala bubreg sinu Aleksandru i onoj koja će sutra to učiniti za kćerku Jasminu. To je najveći čin humanosti i ljudskosti i jedini zoran primjer altruizma", kazao je Ostojić.

Čestitao hrvatskom i crnogorskom medicinskom osoblju na suradnji, a kolegi Radunoviću na brzoj i temljnoj organizaciji uvjeta u zdravstvenom sustavu za početak takvih zahvata.

On je podsjetio da je između dvaju ministarstava zdravstva proljetos potpisan sporazum o suradnji.

"Već pet mjeseci kasnije, došlo je do prvih rezultata i to ne bilo kakvih. Transplatacija je kruna ne samo kiruškog umijeća već i organizacije", smatra Ostojić.

Crnogorski ministar zdravstva Miodrag Radunović je kazao da je ovo povijesni dan za crnogorsko zdravstvo i za srijedu najavio još jednu operaciju te vrste, te da se do kraja godine može očekivati još nekoliko takvih operacija.

Radunović je zahvalio hrvatskim kolegama, dodajući da su crnogorski liječnici od njih dobili nesebičnu podršku, dobru namjeru i iskustvo.

"Podršku koju imamo od hrvatskih kolega je ruka trajnosti a ne trenutka, mislim da će zajednički timski rad u idućem razdoblju pokazati kada će naš tim moći raditi sam. Ali mislim da nam i tada treba pomoć prijatelja, jer su operacije specifične i jedan čovjek i tim mogu nekada biti bespomoćni", rekao je Radunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 01:47