PREPIRKE MINISTARA

Ostojić odgovara svom prethodniku: Milinović nam je ostavio nered, dugove i kaos

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odbacio je današnje kritike na svoj račun i poručio da ga HDZ proziva isključivo iz politikantskih razloga
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Dugovi hrvatskog zdravstva u samo tri mjeseca ove godine povećali su se pola milijarde kuna, liste čekanja su produžene, plaćanje dobavljačima također a jedino u čemu je ministar zdravlja Rajko Ostojić uspješan to je PR. Zbog toga je najgori ministar ikad i prava elementarna nepogoda.

Ustvrdili su to bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović i predsjednik stranačkog odbora za zdravstvo prof.dr. Ante Ćorušić na tiskovnoj konferenciji na kojoj su rezimirali situaciju u sustavu nakon sedam mjeseci vlasti Kukuriku koalicije.

Milinović se pohvalio kako je upravo on uspio smanjiti dugove zdravstva za oko dvije milijarde kuna a Ostojić ih je povećao. Zamjera aktualnom ministru što je dopusti da se zdravstvu uzme 3,5 milijardi kuna iz proračuna a sad bolnice nemaju za lijekove uslijed turističke sezone jer su im proračuni prekratki. Strategiju zdravstva do 2020.

Ćorušić je ocijenio kao kompilaciju dokumenata Svjetske zdravstvene organizacije i Odbora za zdravstvo Europske komisije bez konkretnih rješenja te najavio HDZ-ovu strategiju za rujan u kojoj će se među ostalim predložiti iznajmljivanje zdravstvenih kapaciteta privatnicima u slobodno vrijeme.

- Poglavito se to odnosi na kirurške dvorane koje u posljepodnevnim satima zjape prazne premda je izračunato je da svaka minuta u opracijskoj dvorani košta oko 18 eura. Drugim riječima privatni liječnici koji imaju dovoljno pacijenata i mogu platiti bolnici korištenje prostora to im treba omogućiti, kazao je Ćorušić.

No, aktualni ministar prof.dr. Ostojić odbacuje optužbe o novim dugovima i smanjenju kvalitete usluga i kaže kako je njegov predhodnik zadnja osoba koja bi trebala govoriti o dugovima u zdravstvu jer je ostavio čak oko 5,5 milijardi duga u koji su uključene sve bolnice ali i domovi zdravlja.

- Tu su moju dijagnozu potvrdili i veledrogerije jer naprosto ima bolnica i domova zdravlja koje nisu platile svoje račune i 1000 dana. Savjetujem Milinoviću da svaki dan saziva press konferencije jer će tako svakodnevno podizati rejting SDP-u. U pauzama konferencijama neka se koncentrira na Dom zdravlja Gospić koji je u dugovima i vapi za pomoći jer Ličko senjska županija očito nije u stanju voditi niti DZ, a slično je i u drugom DZ te županije onom u Novalji, uzvraća Ostojić na Milinovićeve kritike.

Profesoru Ćorušiću daje rok do studenog kako bi se kao novi HDZ-ov čelnik za zdravstvo upoznao sa situacijom a do tada mu poručuje da kritiku o sve dužim listama čekanja da e-liste čekanja počinju funkcionirati za tri dana, od početka kolovoza nakon što se sve dogovorilo s udrugama pacijenta.

- Oklonili smo uska grla a to znači da oko 10 posto pacijenata zapravo i ne bi trebalo biti na listi, 25 posto ne dolazi na pregled ali ih niti ne otkazuje a 20 posto ne podiže nalaze, objasnio Ostojić dosadašnji problem s dugim listama čekanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 12:56