SUD U STRASBOURGU

OSUMNJIČENI KAMATAR TUŽI HRVATSKU EUROPSKOM SUDU 'Više ne smijem biti u pritvoru!'

Miro Čalušić tvrdi da ne može ponoviti djelo, zbog čega je u pritvoru, jer su mu uzeli sav novac, a svi svjedoci su ispitani
 CROPIX

U pritvoru ga već devet mjeseci drže zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a on i da hoće ne može nikome posuditi novac ili prodati nekretninu jer država je blokirala svaku kunu i zamrznula sve nekretnine koje imaju ikakve veze s mojim klijentom - slikovito kaže Višnja Drenški Lasan, odvjetnica Mire Čalušića kojem se na Općinskom sudu u Zagrebu sudi za sklapanje lihvarskih ugovora sa 25 osoba.

PODIGLI OPTUŽNICU PROTIV LIHVARA Čalušićeva skupina prijevarama i prijetnjama žrtvama uzela 31 milijun kuna

Pravnu formulaciju, koja je puno složenija, odvjetnica je dostavila Europskim sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tuži Republiku Hrvatsku zbog kršenja Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i to u pogledu produljenja pritvora bez pravne osnove, kao i zbog neopravdane dugotrajnosti postupka.

Miro Čalušić uhićen je početkom godine nakon što je skupina građana, svojevrsni hrvatski pokret otpora, podnijela protiv njega niz prijava . Tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv Čalušića i još četiri osobe zbog sklapanja lihvarskih ugovora od 2007. do rujna 2012., čime je protupravno stekao 31 milijun kuna u nekretninama i novcu.

Državno odvjetništvo tereti ga da je lihvarske ugovore sklopio sa 25 osoba u Zagrebu i Dubrovniku “koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja”. U daljnjem tijeku suđenja bit će ispitani i javni bilježnici kod kojih su ovjeravani i solemnizirani sporni ugovori.

ŽRTVE OPTUŽUJU 'Ovaj čovjek je oteo naše kuće, stanove i novac! A onda smo njega i suradnike počeli pratiti i prisluškivati...'

- U Čalušićevoj tužbi Strasbourgu koja je već u postupku fokusirala sam se na činjenicu da ne postoje zakonske okolnosti koje bi opavdale produljenje pritvora Miri Čalušiću. Početkom rujna pritvor je opet produljen za dva mjeseca, a sada smo u postupku žalbe na to rješenje. Osim pravne strane, tu je i medicinsko pitanje.

- Naime, Miro Čalušić bolestan je čovjek. U zatvorskim uvjetima stanje mu je sve lošije. Možda će vas šokirati, ali u ovih devet mjeseci izgubio je 40 kilograma! O tome imamo liječničke potvrde. Prije uhićenja prebolio je karcinom, primao kemoterapije.

Gubitak kilaže u tim okolnostima može biti poguban za zdravlje. Zbog svega ima i psihičkih problema, zbog čega u zatvoru prima i pomoć psihijatra kojeg obitelj posebno plaća.

Sve to bilo bi drugačije da mu se omogući da se brani sa slobode, no iz nekog razloga to mu je onemogućeno.

Smatram da se radi o eklatantnom primjeru kršenja ljudskih prava - zaključuje odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:47