PROSVJED LIJEČNIKA

OTKAZANO 220.000 PREGLEDA I 4.000 OPERACIJA Posljedice 22 dana dugog štrajka u bolnicama

Ukupno je sigurno između 250.000 i 300.000 pacijenata ostalo zakinuto za neki zahvat ili pregled
 Goran Mehkek / CROPIX

Umjesto petstotinjak planiranih operacija u tri tjedna, obavljeno ih je tek 108, a hitne kirurške intervencije porasle su minimalno sa 140 na 147. Držimo se uputa Ministarstva zdravlja i radimo sve hitne pacijente, a ostalo je na čekanju dok se ne završi štrajk - kaže dr. Liljana Kosić Lovrić, sindikalna povjerenica u KB Dubrava, ilustrirajući tako trenutnu situaciju u hrvatskim bolnicama koja zbog štrajka traje već više od 22 dana.

FOTO: LIJEČNICI PROSVJEDOVALI NA CVJETNOM 'Zdravstveni sustav je pred kolapsom!'

Činjenica je da su bolnički hodnici danima gotovo prazni, da je gužva samo na hitnim prijemima.

Hitne ne odbijaju

Svi podaci iz bolnica govore da se u nekima ne obavlja niti polovica uobičajenog posla, a to znači da je u 22 dana napravljeno barem dvjestotinjak tisuća pregleda manje u specijalističkim ordinacijama, da su kirurzi obavili 4000-5000 operacija manje, da je ukupno sigurno 250.000-300.000 pacijenata ostalo zakinuto za neki zahvat ili pregled. Sve to govori da će čim štrajk prestane u bolnicama biti opsadno stanje jer će se vjerojatno odmah udvostručiti, ako ne i utrostručiti, broj pacijenata, odnosno zahvata i pregleda. Istina, ravnatelji tvrde da se svi potrebni poslovi obavljaju, da pacijenti nisu zakinuti i da zapravo štrajka mali broj liječnika.

S druge strane, liječnici upozoravaju da se obavlja manje od 50 posto uobičajenih poslova, ali da unatoč štrajku ni jedan pacijent kojem je trebala njihova pomoć u određenom trenutku nije bio odbijen, a posebice se to odnosi na pacijente koji imaju zloćudne bolesti, na djecu i trudnice. No, dodaju da im je dosta prekovremenog rada koji se ne plaća na adekvatan način.

Radi 7 od 17 sala

Da su štrajk liječnika na svojoj koži najviše osjetili pacijenti, potvrđuje nam i prof. dr. Božo Bota iz KBC Split koji kaže da se u toj najvećoj dalmatinskoj bolnici u ambulantama radi tek 20 posto pregleda u odnosu na uobičajene radne dane, a prepolovljene su i planirane operacije. Specifična situacija je u Osijeku, gdje krizno stanje traje od početka rujna, kad je dio liječnika odlučio povući suglasnost za tjedni rad dulji od 48 sati. Naime, tamo je, prema riječima sindikalne povjerenice dr. Leticije Drndić, zamjenik ravnatelja dr. Vladimir Borzan svima koji su povukli suglasnost odredio “po kazni” da rade samo 40 sati tjedno, što je drastično smanjilo, primjerice, broj operacija jer je nedostajalo liječnika za uobičajeni opseg posla. - Od 17 operacijskih dvorana u osječkom KBC-u, radi samo 7, tako da je i prije štrajka opseg rada smanjen. Drugim riječima, već od početka rujna u našoj se bolnici radi puno manje i bez štrajka. Jedva stignemo obaviti hitne slučajeve pa je to i razlog što nitko od osječkih liječnika nije mogao otići na prosvjed u Zagreb - kaže Drndić.

Pritisci nisu pomogli niti da se u vrijeme štrajka poveća posao u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj, u KBC Zagreb. - Obavljamo barem 50 posto manje operacija, a ambulante su gotovo prazne zahvaljujući činjenici da pacijenti manje dolaze zbog štrajka - kaže nam jedan liječnik KBC-a koji “ne želi sukob s nadređenima s obzirom na to da im je ravnatelj zabranio i odlazak na prosvjed”.

Ministrova sestra radi

U Klinici za ginekologiju i porodništvo u Petrovoj zapravo se obavlja gotovo sav posao premda je “na snazi” štrajk. To je specifična ustanova. Moraju se poroditi sve trudnice koje dođu. Skrb moraju dobiti i žene s rizičnom trudnoćom, operacije zloćudnih bolesti moraju se obaviti pa za štrajk “ostaje” samo mali dio tzv. hladnih operacija kao što su, primjerice, inkontinencije (nevoljno ispuštanje urina)”. Štrajka se i na svim klinikama i odjelima KB Mekur osim, prema informaciji “iznutra”, na Klinici za internu medicinu, gdje je pročelnica sestra aktualnog ministra zdravlja. Istina, zastoja u transplantacijama nema jer se one, baš kao i hitne operacije, moraju obaviti bez odgađanja.

Liječnici su svjesni da će ih zbog štrajka uskoro doslovno zasuti posao, ali tvrde da je ovo jedini način da pokažu dostojanstvo. Naravno, u Ministarstvu zdravlja i dalje tvrde da razloga za štrajk nema jer “će se svima platiti prekovremeni rad”. No, dok se riječi ne spuste na papir s potpisom, štrajk će trajati. Pregovori su se ovog tjedna ipak pomaknuli s mrtve točke pa bi bilo realno očekivati da se konačni dogovor možda postigne sljedećeg tjedna.

U 22 dana štrajka...

Kirurgija

Planirano operacija

6820 operacija

nije obavljeno

3000 - 4000

Neurokirurgija

Planirano zahvata

484

nije obavljeno

242

Ortopedija

Planirano zahvata

1188

nije obavljeno

594

INTERNA

Planirano pacijenata

8000

nije primljeno

4000 -5000

OFTALMOLOGIJA

Planirano pacijenata

1892

nije primljeno

946

ONKOLOGIJA

Od 946 pacijenta uglavnom sve obavljeno

GINEKOLOGIJA I PORODNIŠTVO

Planirano pacijentica

6094

nije primljeno

1218

SPECIJALISTIČKE AMBULANTE

9,800.000 specijalističkih pregleda godišnje -

220.000 pregleda manje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:38