ZADNJI POTEZI

OTKRIVAMO: ANTE KOTROMANOVIĆ JOŠ RADI KADROVSKE ROŠADE! Svojoj zamjenici Višnji Tafri daje sektor nekretnina MORH-a

 CROPIX

Ministar obrane Ante Kotromanović prije odlaska s dužnosti na čelo Sektora za nekretnine želi imenovati svoju sadašnju zamjenicu Višnju Tafru, saznaje Jutarnji list.

No, da bi to učinio, Vlada prvo mora Tafru razriješiti s dužnosti zamjenice ministra obrane. Na čelu Sektora za nekretnine sada je brigadir Ivan Raos koji je kao djelatna vojna osoba na toj civilnoj poziciji dvije godine. Prema zakonu, vojna osoba na civilnoj poziciji može biti najviše dvije godine, stoga je sasvim očekivano da se Raos vrati u Oružane snage. No, imenovanje Višnje Tafre moglo bi se smatrati njezinim spašavanjem netom prije smjene vlasti. Naime, pozicija zamjenice ministrice je politička pozicija i sa smjenom vlasti zajedno s ministrom odlaze i njegovi zamjenici.

Zaposlenica MORH-a

Pojedini sugovornici Jutarnjeg lista čak su nam tvrdili kako Kotromanović pokušava svoju zamjenicu zaposliti na jedan dan kako bi je na taj način spasio od gubitka posla. No, kako saznajemo, Tafra ima pravo na radni odnos u Ministarstvu obrane gdje je bila zaposlena od prije 2000. godine, a nakon toga 15 godina na raznim dužnostima po imenovanju. Naši nam izvori kažu da je ona na poziciji zamjenice ministra obrane dok god novi ministar ne zatraži njezino razrješenje. Čak može ostati i nakon dana konstituiranja nove Vlade zato što Zakon o postupku primopredaje vlasti ne poznaje prestanak po sili zakona zamjenika ministra.

Ako se, pak, ministar Kotromanović odluči za njezino postavljanje na novu dužnost, upitno je može li tehnička Vlada donositi kadrovske odluke. Prema nekim tumačenjima, ministar to ne smije ni predložiti, niti tehnička Vlada može donijeti takvu odluku.

Radila i na Pantovčaku

Višnja Tafra je još 1986. počela raditi u vojnom sustavu, i to u Uredu za obranu grada Zagreba. Rat je provela u Uredu za obranu na zagrebačkoj Trešnjevci, a 2000. je odlukom Joze Radoša imenovana tajnicom Ministarstva. Smijenio ju je ministar Berislav Rončević te je otišla u Ured predsjednika. U MORH se vratila 2011. kao zamjenica ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:50