TRI PROJEKTA

OTKRIVAMO: BANDIĆ I KRSTIČEVIĆ DOGOVORILI TRI VELEBNA PROJEKTA Država će graditi hrvatski Arlington!

Krstičević i Bandić podižu i vojni muzej te spomenik domovini
Spomenik Domovini, autora Nenada Fabijanića, bit će postavljen na Trgu Stjepana Radića ispred dvorane Lisinski. Uz spomenik bit će i počasna straža

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 21. lipnja u zgradi Ministarstva obrane na Krešimirovu trgu u Zagrebu razgovarali su o budućoj suradnji na više projekata koji su od posebnog interesa za MORH, Grad Zagreb, sve građane Zagreba, ali i Hrvatske.

Tri projekta o kojima su ministar obrane i gradonačelnik razgovarali su najvažnija - spomenik domovini, vojni muzej i vojno groblje.

Vječna vatra

Spomenik domovini, čiji je autor arhitekt Nenad Fabijanić, bit će postavljen na Trgu Stjepana Radića, između zgrade Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”, na svojevrsnom nastavku Lenucijeve potkove, u čijem produžetku su spomenik Većeslavu Holjevcu i tzv. Bandićeve fontane.

Spomenik Domovini, autora Nenada Fabijanića, bit će postavljen na Trgu Stjepana Radića ispred dvorane Lisinski. Uz spomenik bit će i počasna straža

Spomenik Domovini, autora Nenada Fabijanića, bit će postavljen na Trgu Stjepana Radića ispred dvorane Lisinski. Uz spomenik bit će i počasna straža

Fabijanićev projekt izabran je u ožujku 2016. godine između 52 rada na natječaju koji su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Kod Fabijanićeva spomenika domovini gorjet će vječna vatra i bit će postavljena počasna straža, slično kao što je odnedavno i na Markovu trgu - što je postala zanimljiva turistička atrakcija. Spomenik domovini na Trgu Stjepana Radića zamišljen je kao mjesto na kojem bi domaće i strane delegacije dolazile odati počast.

Vojni muzej trebao bi biti uređen do 2020. u dijelu kompleksa bivše tvornice “Janko Gredelj”, s južne strane Glavnoga željezničkog kolodvora, između zgrade Paromlina i Autobusnog kolodvora, na svojevrsnoj istočnoj ekstenziji Lenucijeve potkove (Zrinjevac - Strossmayerov trg - Tomislavov trg - Botanički vrt - Marulićev trg - Mažuranićev trg - Trg maršala Tita).

HANZA MEDIA
Vojni muzej trebao bi biti uređen do 2020. u kompleksu tvornice “Gredelj”, s južne strane Glavnoga kolodvora, gdje će biti i muzej željeznice

U kompleksu Gredelja, u neposrednoj blizini vojnog muzeja, prema prijašnjem planu, trebao bi biti i muzej željeznice.

Potpredsjednik Vlade Damir Krstičević i gradonačelnik Milan Bandić na sastanku su razgovarali i o formiranju vojnoga groblja na Mirogoju, a naknadno će se usuglasiti koja bi točno bila najbolja lokacija te koliko je potrebno grobnih mjesta.

Radnom sastanku potpredsjednika Vlade i zagrebačkoga gradonačelnika 21. lipnja u MORH-u prisustvovali su i državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, glavni savjetnik ministra obrane brigadir Jozo Pupić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović te savjetnici i suradnici gradonačelnika.

Turistička atrakcija

- Vlada i MORH s Gradom Zagrebom u kontinuitetu i sustavno razvijaju partnerski odnos i radujem se budućim projektima i zajedničkoj suradnji. Spomenik domovini već je krenuo u realizaciju i on će se ostvarivati prema zadanim rokovima. Želja nam je da vojni muzej zaživi do 2020., kada slavimo 25 godina od pobjede u Domovinskom ratu. To je izuzetno važno za hrvatsku povijest, muzej će nesumnjivo biti još jedna turistička atrakcija za sve brojnije turiste u Zagrebu, a lokacija je sjajna za grad Zagreb jer se zapušteni industrijski kompleks u centru grada uređuje u novi krak Lenucijeve zelene potkove. Što se tiče vojnog groblja na Mirogoju, mislim da je najlogičnije da se formira neposredno uz groblje hrvatskih branitelja. Danas nažalost svaki slučaj moramo pojedinačno rješavati, pa je vojno groblje nažalost prijeka potreba što prije - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

HANZA MEDIA

- Grad je uvijek spreman za suradnju s Vladom i nastavit ćemo s predanim zajedničkim radom. Sinergija i zajedništvo Vlade i Grada Zagreba jamstvo su da će se i ovi projekti zajednički ostvariti - zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dan državnosti

Sljedeći susret potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića najavljen je već za sljedeći tjedan, ovaj put u Gradskom poglavarstvu.

Do tada će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević realizirati još jedan hvalevrijedan projekt. U subotu 24. lipnja, u povodu Dana državnosti koji se obilježava dan poslije, 25. lipnja, u Vukovaru će biti održana svečanost dodjele diploma u povodu završnog dana svih hrvatskih vojnih škola. Taj događaj seli se u Vukovar iz Zagreba, gdje su se diplome na inicijativu Vlade Zorana Milanovića dodjeljivale od 2011., a prije se taj događaj također odvijao u Vukovaru. Dakle, ministar Krstićević samo ga vraća, kako kaže, na najlogičnije mjesto.

Taj događaj na neki način simbolizirat će sa strane Ministarstva obrane početak stvarnog povratka života u Vukovar. Sljedeća važna stvar koju najavljuje ministar Damir Krstičević jest formiranje postrojbe Hrvatske vojske u Vukovaru, čiji će osnovni ciljevi biti sigurnost i pomoć lokalnom stanovništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:30