SVAĐA U UPRAVI DRŽAVNE TVRTKE

OTKRIVAMO Čačićev direktor u sukobu interesa: Šef Plinacroa Mladen Antunović htio oštetiti tvrtku za 57 milijuna kuna?

ZAGREB - Tvrtka Plinacro, nakon afere s namještanjem natječaja za kupnju službenog Passata od 1,5 milijuna kuna, mogla bi se suočiti s još jednim velikim problemom. Naime, u poduzeće je stigao zahtjev Montmontaže d.d., izvođača radova na dionici plinovoda Bosiljevo - Split, u kojem se traži da im za dodatne radove plati 57 milijuna kuna!

Traženje objašnjenja

Taj zahtjev nije stigao voditelju projekta, kao što je uobičajeno, nego je, doznajemo, upućen direktno predsjedniku Uprave Plinacroa Mladenu Antunoviću, koji s tim, kako tvrde naši izvori, uopće nije upoznao ostale članove Uprave. Štoviše, zbog tog zahtjeva na sastanku Uprave 12. listopada izbio je sukob.

Član Uprave Dražen Kovač, u čijem su resoru pravni poslovi, zatražio je tada od Antunovića objašnjenje oko zahtjeva. Antunović je priznao da je zahtjev kod njega već nekoliko dana te da ga proučava, ali na Kovačev upit zašto on kojemu je to posao ne zna o tome detalje, odgovorio je:

- To je moja stvar. Ja imam pravnike i odvjetnike kojima vjerujem.

Bio je to samo još jedan u nizu višemjesečnih sukoba među članovima Plinacroove Uprave koji su ovaj put poprimili ozbiljne dimenzije. Antunović, sadašnji šef Uprave Plinacroa, naime, ista je osoba koja je svojedobno u svojstvu predsjednika Uprave Montmontaže d.d. potpisala ugovor o izvođenju tih radova s Plinacroom! Taj podatak upućuje na to da je Mladen Antunović, zapravo, u sukobu interesa. No, pojasnimo redom.

Na ponovljenom natječaju za četvrtu dionicu Benkovac - Split, u svibnju 2012. najpovoljnija je bila ponuda Montmontaže d.d. i iznosila je 108 milijuna kuna, više nego upola manje od cijene koju je planirao Plinacro. Usto, Montmontaža je uz ponudu predala i pismo u kojem daje popust od 30 posto na cijene navedene u ponudi.

Pismeno jamstvo

Ugovor je na kraju potpisan s najjeftinijim ponuditeljem - konzorcijem na čelu s Montmontažom, ali tek nakon što je, otkrivaju izvori iz Plinacroa, na inzistiranje Europske investicijske banke, u posebnoj pismenoj izjavi čelništvo Montmontaže zajamčilo da će navedeni plinovod “izgraditi u ugovorenom roku i za ugovorenu cijenu, bez ikakvih dodatnih troškova”.

Tu je izjavu, tvrde naši izvori, kao predsjednik Uprave Montmontaže d.d. potpisao i Mladen Antunović - danas predsjednik Uprave investitora Plinacroa d.o.o.

Plinovod je, prema ugovoru, trebao biti završen u kolovozu 2012., no nije završen do danas. Tvrde i kako su ugovorom predviđeni penali za kašnjenje te da se uprava Plinacroa, prihvaćajući zahtjev Montmontaže za odgodu roka do kraja studenoga 2012., odrekla prava na penale.

- U vrijeme natječaja upravo je Antunović u Montmontaži inzistirao na tako niskoj cijeni, a kad je postalo jasno da se plinovod za taj novac neće moći napraviti, prešao je u Plinacro i sada odlučuje o zahtjevu Montmontaže za aneks veći od 50 posto, čime bi Plinacro na kraju platio plinovod više nego što je na istom natječaju iznosila druga po veličini ponuda Monter Strojarske montaže d.d. Tu se radi o sukobu interesa - rekli su nam izvori iz tvrtke.

Zaposlio svoje ljude

Peteročlana Uprava Plinacroa, inače, u višemjesečnim je sukobima koji su ovih dana dosegnuli vrhunac. U sastavu Uprave kadrovi su triju stranaka, od kojih, kažu naši izvori, svaki ima svojega zaštitnika: trojica su HNS-ovi - šef Uprave je Mladen Antunović, navodno, kadar ministra Ivana Vrdoljaka, njegov zamjenik zadužen za financije je Zoran Kopić, zet pok. Savke Dabčević-Kučar, blizak Radimiru Čačiću, te Radimir Orešković, član Uprave zadužen za financije i nabavu, koji je školski kolega i kum Srećka Ferenčaka. Četvrti je član Radimir Cvek (HSU), član Uprave zadužen za transport plina, blizak Silvanu Hrelji, a peti je SDP-ov Dražen Kovač, član Uprave za korporativne poslove, blizak premijeru Zoranu Milanoviću.

Zbog sukoba su 8. listopada četvorica članova Uprave uputila pismo pritužbe šefu Skupštine Plinacroa Radimiru Čačiću i predsjedniku NO-a Plinacroa Ivi Družiću, žaleći se na Antunovićevu samovolju. Tri dana poslije svih pet članova Uprave Čačić je pozvao na razgovor.

- Ako napravite samo još jednu grešku, sve ću vas smijeniti u paketu - navodno im je zaprijetio. No, već sutradan posvađali su se zbog zahtjeva Montmontaže, ali i zbog zapošljavanja desetak novih djelatnika bliskih Antunoviću, iako je baš on prije govorio da ima 30 ljudi viška.

'Da, suprotno ugovoru smo produžili rokove, ali ja nisam glasovao'

Je li Plinacro odobrio zahtjev Montmontaže d.d., izvođača radova na četvrtoj dionici plinovoda Bosiljevo - Split koji traži da im na ime dodatnih radova Plinacro plati 57 milijuna kuna?

- Montmontaža d.d. u lipnju je zatražila odobrenje dodatnih radova za iznos od 42 milijuna kuna. Plinacro je taj zahtjev u cijelosti i argumentirano odbio i dopisom u srpnju o svojoj odluci obavijestio Montmontažu d.d. Iznos od 57 milijuna kuna je zahtjev za odobrenje dodatnih radova koji je uputila tvrtka Montmontaža-Plinovodovod d.o.o. (tvrtka kći Montmontaže d.d.), što je Plinacro odbio. Plinovod je trebao biti završen i predan investitoru u kolovozu ove godine.

Zašto se Plinacro produženjem toga roka odrekao prava na penale?

- Problem je nastao zbog toga što prethodna Uprava Plinacroa u trenutku potpisivanja ugovora s izvođačem nije imala riješene imovinskopravne odnose na cijeloj trasi plinovoda, već je to na rješavanje ostavila aktualnoj Upravi. Postignut je dogovor između naručitelja i izvođača da se spor oko kašnjenja riješi sporazumno te produlji za onoliko koliko je Plinacro kasnio u ispunjenju svojih zadaća.

Kao predsjednik Uprave Montmontaže, svojedobno ste potpisali taj ugovor s Plinacroom te posebnu izjavu da će se plinovod sagraditi u ugovorenom roku i za ugovorenu cijenu, bez dodatnih troškova, a danas kao šef Uprave Plinacroa, odnosno investitora, odlučujete o produženju rokova i dodatnom plaćanju. Niste li u sukobu interesa?

- Svjestan činjenice da sam sudjelovao u potpisivanju ugovora o izvođenju radova u ime Montmontaže d.d., izuzeo sam se na sjednici Uprave Plinacroa iz donošenja odluke o produženju roka, a sva četiri člana Uprave odlučila su da se rok produži do studenoga ove godine.

Je li istina da ste oduzeli ovlasti preostalim članovima Uprave i da ste s njima u neprestanim sukobima?

- Nije, ali sam opozvao punomoći kojima sam im svojevremeno omogućio da samostalno donose odluke do vrijednosti od pet milijuna kuna.

Jeste li zaposlili desetak novih djelatnika, iako ste u kolovozu najavili kako Plinacro ima 30 zaposlenika viška?

- U posljednjih šest mjeseci zaposleno je šest osoba, sedam ih je u selekcijskom postupku, a za još 10 Uprava je donijela odluku o raspisivanju natječaja. U Plinacrou postoji višak zaposlenika, ali i manjak onih sa stručnim tehničkim znanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:44