ZAPRIJETIO I OSTAO

OTKRIVAMO DRAMU IZA VIŠESATNIH PREGOVORA VLADE Kako je Goran Marić za sebe izborio 20. ministarstvo

 Tomislav Krišto / Hanza Media

Goran Marić ipak ostaje u Vladi. Neće biti ministar bez portfelja, jer je nakon neslužbenih informacija o njegovoj ostavci i dva višesatna razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem održana u ponedjeljak navečer i utorak ujutro dobio svoj resor - Ministarstvo za državnu imovinu.

Epilog je to prve krize u Banskim dvorima koja se dogodila i prije nego što je Vlada održala svoju prvu sjednicu. Sam Marić je jučer, nakon što je slučaj riješen, novinarima rekao da će Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom (SDUUDI) biti transformiran u ministarstvo.

- Razgovarali smo o problemima i upravljanju imovinom, a prethodna Vlada je pokazala neučinkovitosti u tom sektoru te je odlučeno da će se SDUUDI transformirati u ministarstvo. Najvjerojatnije sa mnom na čelu - rekao je Marić te dodao:

- Čeka nas puno posla. Treba napraviti analizu, što je opće dobro, a što je za tržište, i vidjeti koji model najviše odgovara za prodaju. Apsolutno sam za privatizaciju, ali na način koji pridonosi nacionalnim interesima, a to ne može biti dogovoreno u dvije minute - istaknuo je Marić, čiji je slučaj oko mogućeg odlaska iz Vlade kulminirao u ponedjeljak navečer.

Početak drame

Naime, Jutarnji list prvi je jučer ujutro objavio informaciju da je Goran Marić večer prije u Banskim dvorima premijeru najavio ostavku ako ne dobije ministarstvo. To su nam potvrdila dva izvora, a Marić se nije javljao na pozive. Plenković je, prema neslužbenim informacijama, pokušavao uvjeriti Marića da u Vladi ostane ministar bez portfelja i vodi Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom i koordinira rad tijela državne uprave. No, Marić je to odbio.

- Marić nikako nije želio popustiti - rekao je izvor iz HDZ-a i dodao da je tada pala i ostavka. Informacije o njoj proširile su se jučer ujutro. Marić se i dalje nije javljao na pozive, a ministri koji su dolazili u Banske dvore tvrdili su da o tome ništa ne znaju.

U Banskim se dvorima, prije sastanka Plenkovića s ministrima, pojavio i Božo Petrov, čelnik Mosta i predsjednik Sabora, čiju podršku Marić uživa, pa nije isključeno da je Petrov na neki način intervenirao oko cijelog slučaja. Nakon što je postalo jasno da će Marić ipak dobiti svoj resor, novinarima je rekao kako podržava Marića.

U međuvremenu je održan sastanak premijera s ministrima u Vladi na kojem je bio i Marić koji je u Vladu ušao na sporedan ulaz. Na tom sastanku dogovoreno je da će Marić ipak dobiti Ministarstvo za državnu imovinu. Time je kriza razriješena, a iz Vlade su poručili kako nema govora o Marićevoj ostavci. Prije sjednice Predsjedništva HDZ-a premijer Plenković je kratko poručio:

- Nema slučaja Marić.

Najava problema

A da bi situacija s Marićem mogla postati prvi problem za novu Vladu, Jutarnji list najavio je još u ponedjeljak kada su nam izvori bliski Vladi rekli kako se Goran Marić nije pojavljivao u svom uredu u Banskim dvorima koji ga je čekao od prošle srijede.

- Ako Marić ne dobije ministarstvo, vjerojatno se ni neće pojavljivati u uredu - otkrio nam je tada izvor dobro upoznat s odnosima u Vladi.

- Nije želio biti ministar bez portfelja i to im je rekao. Odluka o njegovu ulasku u Vladu donesena je noć prije predstavljanja Vlade u Saboru, s tim da on nije ni bio obaviješten jer je bio nedostupan - rekao nam je još u nedjelju jedan od sudionika završnih razgovora HDZ-a i Mosta. Ispričao nam je i da se oko Marića u HDZ-u odvijala prava drama i prije nego što je javnosti predstavljena nova Vlada.

Navodno mu je Plenković najprije ponudio Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, što je Marić odbio jer to nije imalo veze s gospodarsko-financijskim resorom. Potom je uslijedila ponuda da bude ministar prometa, što je Marić i prihvatio, ali se onda dotadašnji ministar prometa Oleg Butković pobunio jer nije htio prijeći u resor turizma. Naši izvori otkrili su nam da je Butković zbog toga zvao i predsjednicu države pa je u posljednji trenutak došlo do izmjene nakon koje je Butković ostao ministar prometa, a Marić ispao iz Vlade. Na kraju je prošlog utorka kasno navečer odlučeno da će Marić biti ministar bez portfelja.

Marić je, inače, od početka govorio kako očekuje formiranje novog ministarstva za upravljanje državnom imovinom te da neće koordinirati tijela državne uprave, dok se proteklih dana iz krugova bliskih Plenkoviću nije spominjalo osnivanje novog ministarstva. Ali, Plenković je jučer očito morao popustiti Mariću koji nije želio odustati od ideje da državna imovina postane zaseban resor. Mišljenja o osnivanju još jednog ministarstva u HDZ-u su zasad podijeljena. Jedni smatraju da je to ministarstvo suvišno te da je Plenković mogao i bez Gorana Marića u Vladi. No, dio članova navodi kako je oko državne imovine potrebno uvesti reda te da je Marić dobar izbor za taj posao. Dodaju i kako se Plenković nije želio odreći Marića jer je od početka imao njegovu potporu te ističu da je on odradio velik posao tijekom pregovora s Mostom.

Prgomet: 'Dobar dio državne imovine treba staviti na rasprodaju'

Saborski zastupnik HDZ-a Drago Prgomet za N1 televiziju komentirao je osnivanje novog ministarstva zaduženog za državnu imovinu, a kojem bi na čelu trebao biti Goran Marić:

- Konačna odluka za to je na premijeru - počeo je Prgomet pa objasnio:

- Bila je procjena premijera i stranke da je to važno podignuti na dodatnu razinu osnovati ministarstvo i u konačnici staviti dobar dio te imovine na rasprodaju, jer znamo da je najvećim dijelom ona neiskorištena, a šteta je ogromna - kazao je Prgomet.

Demantirao je da je osnivanje ministarstva rezultat borbi unutar HDZ-a:

- Ne bih to tako nazvao, postoje različiti interesi, pogledi na gospodarstvo, politiku, kulturu unutar stranke. Pluralizam je potreban u strankama, pa tu vidim različite poglede oko zauzimanja smjera. U konačnici premijer donosi odluke i on je to rekao - rekao je Prgomet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:04