BESPRAVNA GRADNJA

OTKRIVAMO 'Grad skriva bespravne graditelje na Marjanu: Legalizirat će pedeset divljih kuća u park-šumi!'

Kaos bespravne gradnje na području omiljenog splitskog izletišta - park-šume Marjan ulazi u novu fazu najavom dogradonačelnika Jure Šundova da će Grad učiniti sve da se legalizira “50 kućica” i pomogne građanima.

Riječ je o pravim vilama koje se ne mogu legalizirati jer se nalaze na zaštićenom području park-šume. No, unatoč tomu, vlasnici bespravno izgrađenih objekata poslali su zahtjeve za legalizaciju, očito očekujući da će se pronaći način kako zaobići tu prepreku.

Repriza Podsljemena?

A načini, uistinu, postoje. Hipotetski gledano, Grad bi mogao izmijeniti prostorne planove i zemljišta na kojima se nalaze bespravni objekti pretvoriti u građevinska. Drugi je način, koji je već viđen u Zagrebu prilikom legalizacije podsljemenske zone, da se granice park-šume naprosto pomaknu i na taj način proširi pojas izgradivosti. Obje te mogućnosti potvrdili su nam i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Njihova je građevinska inspekcija dosad izdala 17 rješenja za rušenje bespravno izgrađenih, dograđenih ili rekonstruiranih objekata na području Marjana.

Skandal na pomolu

- Treba napomenuti da se neka rješenja odnose na bespravne rekonstrukcije postojećih zgrada, što znači da njima nije predviđeno uklanjanje cijele građevine nego samo njezina bespravnog dijela - kažu u Ministarstvu.

No, tajnik Društva Marjan Srđan Marinić smatra da su puno veći problem oni koji su od lokalne samouprave dobili sve potrebne dozvole za gradnju iako to nikako nisu mogli jer se radi o zaštićenom području.

- Primjer je vila Tonija Kukoča koja ima sve potrebne papire, a nalazi se u zaštićenoj zoni. U sličnoj situaciji je i vila koju je izgradio tenisač Goran Ivanišević, pa je poslije prodao - kaže Marinić. Komentirajući hipotetsku mogućnost da se promijene granice parka, Marinić smatra da bi to bio pravi skandal s obzirom na to da se Marjan nalazi na popisu pod zaštitom UNESCO-a.

- U tom ćemu slučaju sigurno poslati prijavu UNESCO-u - kaže.

Grad taji vlasnike

Splitski oporbeni gradski vijećnici mjesecima pokušavaju doći do stvarnih podataka o izgrađenosti Marjana, kako “legalnoj” tako i bespravnoj. To im ne polazi za rukom. Podaci koje im gradske službe i ustanove dostavljaju posve su kontradiktorni, a o ozbiljnosti izvještaja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan dovoljno svjedoči i citat: “Primijetili smo čestice na kojima je nešto izgrađeno”, bez detaljnijeg obrazloženja.

Prečac za Fani?

- Razlog zbog kojeg je bespravna gradnja egzistirala na Marjanu je, među ostalim, i prikrivanje stvarnih podataka o vlasnicima i njihovim objektima. Do sada se htjelo omogućiti što dulji protok vremena kako bi se ti objekti naposljetku legalizirali. Nakon što sam uspjela dobiti podatke Javne ustanove park-šume Marjan, utvrdila sam da se podaci iz dva popisa iste ustanove (od 2011. i 2012.) razlikuju u čak više od 50 katastarskih čestica na kojima je nešto izgrađeno. Kako smo u razdoblju prije novih lokalnih izbora, koje je često znalo biti siva zona, bojim se da skrivanje i razlika u podacima služi kako bi pojedinci u takvim okolnostima ostvarili svoj cilj, a to je legalizacija bespravne gradnje u park-šumi Marjan - kaže HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač.

I ona smatra skandaloznom mogućnost da se Marjan urbanizira, pogotovo ako je riječ o mijenjaju granica parka, jer bi se ta urbanizacija, tvrdi, provodila samo zbog bespravnih graditelja.

- Na takav bi se način pogodovalo onima koji će riješiti svoje projekte za gradnju na Marjanu kao što je to slučaj sa splitskim gradonačelnikom i njegovim lokalom na Prvoj vodi (Marjan) - kaže Bilač i podsjeća na skandal koji je svojevremeno digao Splićane na noge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:39